Nevladine organizacije traže dodatak i za djecu čiji su roditelji nezaposleni i ne primaju socijalnu nadoknadu

1

NVO Euromost, Alternativa i Gornji Ibar pozivaju Vladu i Skupštinu da, kroz izmjenu i dopunu Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, uvrste i inicijativu kojom bi se djeci koja pohađaju osnovno i srednje obrazovanje dodijelio dječji dodatak, ako su im roditelji nezaposleni i ne primaju nikakvo socijalno i materijalno obezbjeđenje.

Prema analizama NVO, izmjene zakona obuhvatiće oko 70 odsto djece na sjeveru koja žive u jako teškoj situaciji. Euromost, Alternativa Crne Gore i Gornji Ibar prije pet godina su prvi put predale Skupštini inicijativu o dodatku za ugroženu djecu koju je potpisalo 6.200 građana. Podsjećaju da je inicijativa usvojena, ali je tadašnja većina stavila van snage.

“Inicijativu je tada podržala čitava opozicija koja sada čini većinu u Skupštini Crne Gore i zato sada od njih očekujemo da je uvrste u novi predlog uvođenja dječjeg dodatka, a kroz izmjenu i
dopunu zakona o socijalnoj zaštiti”, rekli su u nevladinim organizacijama.

Oni su pozvali poslanike da zaštite naujgroženiju kategoriju društva i pokažu solidarnost i humanost, imajući u vidu da je inicijativu tada potpisalo 6.000 građana sa sjevera. Inicijativom bi se olakšalo školovanje djece i roditelja koji ne rade.

“Položaj majke i djeteta u Crnoj Gori je ugrožen i ovo je jedan od zakona koji bi trebalo da pozicionira porodicu tamo gdje joj je mjesto”, zaključili su u Euromostu, Alternativi i Gornjem Ibru.

1 Comment
  1. Ja komentariše

    Djeciji dodatak treba da prima svako dijete

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.