Mladen Mikijelj

Nenad Jezdić nakon zabrane ulaska na KiM: To je necivilizacijski, primitivni i antikulturni čin koji predstavlja slabost i nemoć Prištine

0

Odluka  da se zabrani izvođenje pozorišne predstave „Knjiga o Milutinu“ na sjeveru Kosova i Metohije predstavlja nedjelo i suštinsku slabost i nemoć Prištine, i samo naizgled je silna, izjavio je za Sputnjik glumac Nenad Jezdić koji briljantno glumi Milutina.

Vlasti privremenih institucija u Prištini, na čelu sa Aljbinom Kurtijem, zabranile su danas da pozorišna oprema neophodna za izvođenje predstave Zvezdara Teatra bude prevezena na KiM, čime su onemogućili da se ta predstava odigra u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću, saopštila je Kancelarija za KiM.

„Najblaže rečeno ovo je tužno. Nedopustivo je donošenje ovakve odluke, ko god da odlučuje, da li će se nešto igrati ili ne. To je necivilizacijski čin, antikulturni i antipozorišni. Ne dozvoliti Srbima ili bilo kome da prisustvuje izvodjenju svog kulturnog, duhovnog i slavnog nasleđa kroz predstavu ‘Knjiga o Milutinu’, jeste odraz straha i panike“, kaže Jezdić.

Glumac ističe da je sreća pa je ova monodrama, na njegovu veliku radost i ponos, antiratna.

„Radovalo bi me da i ljudi albanske populacije na Kosovu mogu da je poslušaju, budući da se Milutin ne svrstava ni u jednu ideologiju ili politiku, već samo postavlja ljudsku i moralnu dilemu po pitanju svih naših nerazumijevanja i stradanja, kako svog, tako i drugih naroda sa ovih prostora. ‘Knjiga o Milutinu’ je svakako, nešto najljekovitije što danas svi treba da čujemo, ali u atmosferi najveće stigmatizacije mog naroda, nekoliko decenija u nazad, zabrana i granice za kulturu me nimalo ne iznenađuju. Sve u svemu ovo je izuzetno primitivno“, zaključio je Jezdić.

(Sputnjik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.