Neizvjesna isporuka ruske vakcine u Hrvatskoj?

0

Iako pompezno najavljen kao “posao godine” od nabavke ruske vakcine “sputnjik V” za Hrvatsku u dogledno vrijeme neće biti – ništa.

Hrvatska vlast je reterirala posle objavljivanja vijesti da će Rusi za dvije do tri nedjelje isporučiti veliku količinu vakcine, pa je premijer Andrej Plenković rekao da najprije treba da prođe redovna procedura unutar evropskih institucija, kako zbog mogućih posledica posle vakcinisanja “sputnjikom” ne bi bila odgovorna država.

Plenković je poslednjih dana imao sastanak sa ruskim ambasadorom u Hrvatskoj, a onda je procurila vijest da Rusi spremaju isporuku čak milion doza za Hrvatsku. Neki su spominjali i dva miliona doza, a navodno su se pregovori nastavili i diplomatskim putem. I kada se činilo da je dogovor postignut i da će na tržištu uskoro biti “sputnjika”, to se ipak neće dogoditi.

Od hrvatskih epidemiologa stižu kontroverzne informacije da se, ipak, razmišlja o kupovini ruske vakcine van dogovora sa Briselom, pa bi se u tom slučaju samo tražilo odobrenje hrvatske strane. A onda je na sednici hrvatske vlade Plenković u četvrtak pojasnio da se pregovori sa Rusima nastavljaju, ali da nije verovatno da će do dogovora doći odmah.

– Želimo zbog bezbjednosti naših građana i svih uobičajenih kriterijuma koji se inače primenjuju u domen javnog zdravstva da budemo sasvim sigurni da sve ono što se administrira bude pouzdano, verifikovano i sa dobrim rezultatima, kao što je slučaj sa ova tri cjepiva koja su u upotrebi u Hrvatskoj – tvrdi Plenković, najavljujući da će u martu doći 700.000 doza “fajzera”, “moderne” i “astra zeneke”, što je i dalje premalo za Hrvatsku.

U međuvremenu je Virovitičko-podravska županija ostala ponovo bez vakcina, a epidemiolog Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva, smatra da bi trebalo razmisliti o odlaganju davanja druge doze “Fajzerove”, ali i “Modernine” vakcine, zbog nestašice.

– Procenat zaštite posle prve doze vrlo je visok, pa mnoge svjetske vlade razmišljaju o tome da se druga doza još više odloži – rekao je Venus.

Hrvatski soj

Stručnjaci zagrebačkog instituta “Ruđer Bošković” identifikovali su, u međuvremenu, novi soj virusa korona i poručili da nije isključeno da se radi o “hrvatskom soju”, koji je spontano ovdje nastao.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.