“Ne odbacujem mogućnost da Đukanović uvede vanredno stanje i policijski čas da prekine sva okupljanja”

2

Poslanik Demokratskog fronta Milan Knežević, lider Demokratske narodne partije koji se preko deset godina protivi režimu crnogorskog lidera Mila Đukanovića, u ekskluzivnom intervjuu za „Balkanist“, govorio je o situaciji u zemlji čije pravoslavno stanovništvo već drugi mesec izlazi na proteste zahtevajući ukidanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Podsjećamo da ovaj zakon predviđa konfiskaciju imovine crnogorske eparhije Srpske pravoslavne crkve i njen prelazak u državno vlasništvo.

Učešće vjernika u skupovima i litijama u Crnoj Gori se kažnjava. U petak, 31. januara, policija je u selu Zeta uhapsila 17 učesnika pravoslavnih akcija, a privedena je i 70-godišnja majka Milana Kneževića.

„Reakcija režima Mila Đukanovića je bezumna, ali očekivana. Demokratski front i organizatore litija su optužili za antivladinu djelatnost. Ali niko nije očekivao da će se to prenijeti i na članove naših porodica i na obične vjernike, kaže Milan Knežević.

Prije tri godine političar je optužen za „organizovanje državnog udara“. Zabranili su mu da putuje u inostranstvo te može da prelazi samo granicu sa susjednom Srbijom. I upravo u tom trenutku, dok je Knežević boravio u Beogradu, policija je upala u njegovu kuću.

„U petak u pet ujutro 50 maskiranih policajaca upalo je u moj dom, dok smo ja i brat bili u Beogradu i uhapsili su moju 70-godišnju majku. Prevrnuli su čitavu kuću tražeći nekakve dokaze protiv mene, ali ništa nisu našli. Majka je morala da stoji uz zid, uperili su u nju oružje, pokušali da uplaše ženu koja ima besprekornu 45-godišnju učiteljsku karijeru. Uhapsili su mog rođaka naočigled njegove maloljetne djece. Zatim je moju rođaku, koja je upravo izašla iz bolnice posle hemioterapije, morala da odveze hitna pomoć zbog stresa koji je doživjela, kaže Knežević.

On kaže da njegovi rođaci nikako ne učestvuju u političkom životu Crne Gore.

„Ali vjernici koji učestvuju u litijama su sada za vlast zločinci. Ti policajci su pokrili lica maskama, nečasno i kukavički su upali u kuću u kojoj žive mirni ljudi. Ali majku to nije uplašilo. Ona nema čega da se stidi, imaju oni! Ovaj incident je još jedan dokaz da crnogorski režim prelazi u fazu diktature. Međunarodna zajednica mora da zna da mi nećemo prestati da organizujemo litije. Mi ćemo i dalje braniti svetinje Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori sa ikonama Majke Božje i Hrista u rukama. Mi ćemo nositi trobojke stare Crne Gore da pokažemo bratskoj Srbiji da ćemo istrajati u ovoj svetoj borbi. Zakon o slobodi vjeroispovijesti je zakon protiv pravoslavnih vjernika. Ova hapšenja i represija treba da uplaše narod, ali na ulice svaki put izlazi rekordan broj građana, kaže Milan Knežević.

Evropske pokrovitelje Mila Đukanovića, koji nikako ne reaguju na kršenje prava i sloboda vjernika, Knežević optužuje za dvostruke standarde.

„Zamislimo hipotetički da se nešto slično dešava u Rusiji. NATO bi smjesta organizovao vanrednu sjednicu, evropski parlament bi neprestano zasijedao, svi bi u glas osuđivali akcije ruskih vlasti, optuživali ih za „kršenje slobode vjeroispovijesti i nepoštovanje demokratije“. A sada da se vratimo u Crnu Goru. U slučaju sa poslednjim diktatorom na Balkanu Milom Đukanovićem vidimo kako svi zaštitnici građanskih prava i sloboda koje finansira Džordž Soroš ćute, navodi Knežević.

Samo Rusi nisu ravnodušni prema događajima u Crnoj Gori, ističe on.

“Ja sam na stalnoj vezi sa ruskim prijateljima u Moskvi, Sankt Peterburgu, Voronježu i ovih dana dobijam mnoge poruke podrške. Hvala Bogu da ruski mediji pažljivo prate razvoj događaja, kaže on.

Milan Knežević očekuje da će se situacija u zemlji samo pogoršavati.

„Ne odbacujem mogućnost da će u najbliže vrijeme Milo Đukanović uvesti vanredno stanje i policijski čas da bi zabranio bilo kakva masovna okupljanja, smatra političar.

On podsjeća da su 27. decembra uhapšeni svi poslanici Demokratskog fronta“. Zatim su počela hapšenja novinara. Sada se privode članovi porodica opozicionara.

„Ali agonija poslednjeg evropskog diktatora i njegova bezumna borba protiv sopstvenog naroda ne mogu da obuzdaju građanski gnijev izazvan antinarodnim zakonom, zaključio je Knežević.

2 Comments
  1. M P komentariše

    vanredno stanje traje vec dva meseca, a od brzine raspada dps zavisi njegovo ukidanje.

  2. Munja komentariše

    Hahaha, evo dolazi ova srbijanka Lekić da igra ua CG.. Toliko sze ugroženi.. Vi i žena gdje je bolje.. To je prava, svjetska žena, kao Kaća..

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.