Ne nude akcije: Demokrate i dalje o bojkotu, a DPS nikad jači

Ne nude akcije: Demokrate i dalje o bojkotu, a DPS nikad jači

Generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović, ocijenio je da u proteklih 30 godina nijedna akcija opozicije nije dala tako mjerljiv i opipljiv politički rezultat kao što je to bio bojkot Skupštine.

Bogdanović je kazao da je bojkot Skupštine za sada jedina akcija opozicije koju vlast nije uspjela obesmisliti.

„Ali je nažalost takav dogovor opozicije sa pojedinim političkim subjektima uspjela srušiti, jer je bojkot 39 poslanika Skupštine bio prevelika opasnost za međunarodnu poziciju Demokratske partije socijalista i vlasti Crne Gore“, rekao je Bogdanović.

On je ocijenio da su rezultati prethodno održanih lokalnih izbora potvrdili da rejting raste samo onim opozicionim subjektima koji nijesu iznevjerili očekivanja birača.

„Tako da se bojkot ne može negativno odraziti na rejting političkih subjekata koji bojkotuju rad Skupštine“, kazao je Bogdanović ageniji MINA.

Prema njegovim riječima, ne postoji država u savremenoj Evropi u kojoj se, prema riječima nadležnih državnih organa, istovremeno realizuju teroristički napadi i održavaju slobodni i fer izbori.

„To je moguće samo u Crnoj Gori i samo u zarobljenim, antidemokratskim i autokratskim društvima u kojima se izborni i svaki drugi značajan datum kreira po volji gospodara i njegovih drugova sa fantomkama i crnim kapuljačama“, rekao je Bogdanović.

Prema njegovim riječima u proteklih 30 godina nijedna akcija opozicije nije dala tako mjerljiv i opipljiv politički rezultat kao što je to bio bojkot 39 poslanika opozicije i da je to bilo najefikasnije sredstvo demokratskog pritiska na vlast.

On je mišljenja da bi se profit od bojkota samo uvećavao i opozicija bi postigla željene ciljeve da su svi bili odgovorni, odlučni, dosljedni i istrajni, odnosno da jedan dio opozicije nije bezuslovnim povratkom u parlament dao ruku spasa vlasti, „a zabio nož u ledja opoziciji i njenim biračima“.

Kako je rekao, da je u bojkotu ostalo 39 poslanika, sada bi vlast bila na koljenima.

„A u takvom nokdaunu lako bismo ih natjerali na sveobuhvatne izborne i druge reforme koje bi dovele do toliko željenih promjena u Crnoj Gori na svim nivoima organizovanja“, rekao je Bogdanović.

Upitan da prokomentariše navode da dvije godine od parlamentarnih izbora kontrola vlasti nikada nije bila teža, a da opozicija tapka u mraku, odgovorio je da je izostanak kontrole vlasti poražavajuća, ali ujedno i istinita činjenica.

„I upravo ona najbolje oslikava sav antidemokratski karakter ove vlasti. U državi u kojoj je kompletan državni aparat u rukama jednog čovjeka i jedne partije suštinska, sveobuhvatna i temeljna kontrola vlasti gotovo i da nije moguća“, ocijenio je Bogdanović.

On je rekao da je u tom periodu izostala suštinska kontrola izvršne vlasti od Skupštine.

Najavio je da će Demokrate u narednom periodu, kao lideri na opozicionoj političkoj sceni, aktivno raditi na objedinjavanju svih iskrenih progresivnih opozicionih snaga, „jer samo iskrena i moderna opozicija ruši DPS“.

Na pitanje koliko je politički profitabilno da jedna partija ostane u bojkotu cijeli mandat, Bogdanović je odgovorio da se od pojave Demokrata se sve manje govori o političkom profitu, a sve više o političkom principu.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *