Navaljni ponovo pred sudom, u sudnici i predstavnici devet ambasada EU

0

U Babuškinskom sudu u Moskvi održava se ročište po tužbi opozicionara i blogera Alekseja Navaljnog na raniju odluku suda da mu se uslovna kazna zamijeni zatvorskom u slučaju „Iv Roše“. Proces u sudnici ponovo prate diplomatski predstavnici članica EU.

U okviru slučaja„Iv Roše“, Navaljni je osuđen za krađu 30 miliona rubalja.

Kako javljaju naši izvještači sa lica mjesta, u sudnici su predstavnici devet država – Litvanije, Letonije, Estonije, Poljske, Norveške, Švedske, Finske, Danske i Holandije.

Predstavnici ambasada zapadnih država su i ranije dolazili na sudske procese protiv Navaljnog.

Takođe, pored domaćih novinara, za izvještavanje je akreditovano i 18 stranih medija.

Odbrana Navaljnog zatražila je da se poništi ranije donijeta odluka suda, dok tužilac zahtijeva da odluka bude potvrđena.

Podsjetimo, Navaljni je uhapšen na aerodromu u Moksvi, jer se, kao uslovno osuđeni, nije odazivao na pozive policije. On je imao dvije uslovne osude. Prva je u slučaju „Kirovles“ vezana za pronevjeru više od 16 miliona rubalja, a druga, u slučaju „Iv Roše“, za krađu od preko 30 miliona rubalja.

Moskovski sud je donio odluku da uslovna kazna Navaljnom bude zamijenjena zatvorskom kaznom od tri i po godine, a ubrzo nakon toga, vodeće zapadne zemlje, uključujući Sjedinjene Američke Države, Njemačku, Francusku i Veliku Britaniju, apelovale su na ruske vlasti da oslobode opozicionara.

Navaljni će tokom dana imati i ročište u vezi sa slučajem klevete protiv veterana Drugog svjetskog rata. Na tom ročištu treba da bude izrečena presuda.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.