Naučnici: Informacija o novim sojevima je atomska bomba

0

Naučnici upozoravaju da bi nekontrolisan rast broja novozaraženih koronavirusom u Brazilu mogao da ugrozi borbu protiv pandemije na svjetskom nivou.

Zarazniji P1 soj, otporniji na vakcinu, postao je dominantan u toj južnoameričkoj državi i nema naznaka da bi širenje zaraze moglo da se uspori.

“Ta informacija je atomska bomba. Iznenađen sam količinom nađenih varijanti virusa. Javnost ne shvata što to znači. Svi ti sojevi su zarazniji i ubrzavaju epidemiju. To je katastrofa”, kazao je za Vašingron post dr Roberto Kraenkel, biološki matematičar iz centra za kovid u Brazilu.

U Brazilu je bolnički sistem na ivici kolapsa, a zemlja je daleko od masovne imunizacije vakcinom.

“Nijedna država neće biti sigurna sok sve države pojedinačno ne uspostave kontrolu nad rastom novozaraženih”, navodi dr Denis Garet, potpredsednica primijenjene epidemiologije na institutu “Sabin vakcina” u Vašingtonu.

“Možemo se vakcinisati koliko želimo i postići imunitet krda, no dok god je izbijanje epidemije nekontrolisano u pojedinim zemljama, granice za virus će i dalje biti otvorene. Zemlje poput Brazila, gdje nema restrikcija i gdje je virus na slobodi, pravo su leglo za širenje novih sojeva”, rekla je Garet.

Ona je istakla da je prirodni imunitet osoba koje su već preboljele koronu manje otporan na nove varijante, te da su podložni reinfekciji.

“Pitanje je vremena. Ovdje u Americi je dobra vijest što vakcinacija ide brzo, moramo pokušati ovo da kontrolišemo, jer čini se da vakcina djeluje na nove sojeve, barem što se tiče sprječavanja teških slučajeva i hospitalizacija. No, nema garancije, virus se prebrzo razvija i ako druge države nešto ne preduzmu, brzo će biti ovdje. Veoma je bitno sada šta druge države čine po pitanju mjera i vakcinacije”, navela je Garet.

Rekla je i da razumije da pojedine države žele prvo da vakcinišu svoje građane.

“Ali ako nema jednake raspodjele vakcina, prijetnja će za cijeli svijet postojati sve dok virus u pojedinim državama divlja”, zaključila je.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.