NATO potvrdio namjeru da primi Ukrajinu i Gruziju u Alijansu

0

Gruzija i Ukrajina mogu u budućnosti postati članice Sjevernoatlantske alijanse, navodi se u finalnom saopštenju samita država-članica NATO-a u Briselu.

Konkretni datumi ulaska Ukrajine i Gruzije u NATO nisu navedeni u dokumentu. Pri tom, naglašava se veliki doprinos Tbilisija operacijama Alijanse, kao i podrška reformama u zemlji.

„Potvrđujemo odluku koja je bila donijeta na samitu u Bukureštu 2008. godine da će Ukrajina postati članica Alijanse sa Akcionim planom o članstvu kao neodvojivim dijelom ovog procesa“, navodi se u saopštenju.

Slična odluka je donijeta i za Gruziju.

NATO je podržao reforme u Ukrajini i “pozvao na dalji napredak u skladu sa međunarodnim obavezama i opredeljenjima Ukrajine”. Pored toga, oni su podržali prava obije države da “samostalno određuju svoju budućnost i spoljnopolitički kurs, bez miješanja spolja”.

Ranije je predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio da bi se, ako Ukrajina uđe u NATO, vrijeme leta raketa od Harkova ili Dnjepra do Moskve smanjilo do 7-10 minuta.

“Neko bi generalno trebalo da razmisli o tome kako treba da reagujemo na ono što se u osnovi predlaže i raspravlja”, naglasio je ruski lider.

U poslednjih nekoliko mjeseci ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski je još jednom pokrenuo pitanje članstva države u NATO-u. Prema njegovim riječima to je jedini put okončanja sukoba u Donbasu. Kremlj je na ovo odgovorio da bi takvi koraci samo pogoršali unutrašnje probleme Ukrajine, a za stanovnike samoproglašenih republika pridruživanje Alijansi je apsolutno neprihvatljiva perspektiva.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.