NATO bi da obuzdava Rusiju, ali i da vodi dijalog s njom

0

NATO želi da slijedi kompleksan pristup u odnosima sa Rusijom, kombinujući obuzdavanje i otvorenost za dijalog, a nastoji i da izbegne nesporazume, greške i eskalaciju u odnosima sa Moskvom, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

„Kompleksan pristup Alijanse u odnosima sa Rusijom omogućava NATO-u da reaguje na pogoršanje situacije u sferi bezbjednosti za koje su zaslužne akcije Rusije. S tim u vezi, saveznici su nastavili da jačaju svoje sposobnosti obuzdavanja i odbrane, istovremeno ostajući otvoreni za ciljani, stabilan i sadržajan dijalog sa Rusijom“, navedeno je u izveštaju Stoltenberga o rezultatima 2020. godine.

Kako je rekao, NATO želi da razgovara o izuzetno važnim pitanjima, da izbjegava nesporazume, greške u procjenama i neželjenu eskalaciju.

Modernizacija ruskog arsenala podriva bezbjednost NATO-a

Istovremeno, rekao je da Moskva nanosi štetu bezbjednosti Alijanse razvijajući nuklearni i raketni arsenal i da je NATO prošle godine radio na jačanju nuklearnog obuzdavanja.

„Alijansa je 2020. godine nastavila marljivo da radi na pouzdanom, bezbjednom i efikasnom nuklearnom obuzdavanju. U isto vrijeme, Rusija modernizuje svoje nuklearne i raketne arsenale na načine koji podrivaju bezbjednost NATO-a i stvaraju duboke sumnje u namjere Moskve“, saopšteno je u izvještaju.

Generalni sekretar NATO-a je takođe istakao i da Evropa i Amerika imaju sjajnu mogućnost da „otvore novu stranicu“ u saradnji u okviru Alijanse, posebno u uslovima borbe protiv savremenih prijetnji, uključujući akcije Rusije i uspon Kine.

„Niko ne može sam da se nosi s tim prijetnjama. Stoga Evropa i Severna Amerika moraju još bliže da sarađuju u Alijansi u uslovima strateške solidarnosti“, dodao je Stoltenberg.

Sastanak Savjeta Rusija-NATO

On se osvrnuo i na sastanak Savjeta Rusija-NATO 2020. godine, rekavši da on nije održan krivicom ruske strane.

„NATO je 2020. godine ostao posvećen dijalogu u okviru Savjeta NATO-Rusija radi razgovora o pitanjima međunarodne bezbjednosti, poboljšanju transparentnosti i predvidljivosti. NATO je više puta od februara predlagao Rusiji da održe sastanak u ovom formatu, ali je Moskva sistematski odbila. To je dovelo do toga da se Savjet NATO-Rusija 2020. godine nije ni održao“, navedeno je u dokumentu.

Savjet Rusija-NATO formiran je 2002. godine, a poslednji sastanak u tom formatu održan je u julu 2019. godine.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.