Namirnice koje čuvaju zdravlje mozga

0

Održavanje kognitivnog zdravlja vrlo je važno, posebno kako starimo. Iako mnogi faktori doprinose zdravlju mozga, ishrana igra značajnu ulogu u poboljšanju kognitivnih funkcija i odgađanju kognitivnog pada.

Prema zdravstvenim stručnjacima, uključivanje određenih namirnica koje pospješuju rad mozga u vašu svakodnevnu ishranu, jedna je od najboljih strategija za podupiranje dugoročnog kognitivnog zdravlja.

Lekar dr Erik Natkin otkrio je kakav uticaj ishrana može da ima na zdravlje mozga. Istakao je tri ključne vrste hrane koje bi trebale da budu dio naše svakodnevne ishrane kako bismo održali mozak zdravim, poboljšali koncentraciju i odložili kognitivni pad. Evo što je izdvojio.

Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline neophodne su za zdravlje mozga, igraju ključnu ulogu u smanjenju upale te podupiru strukturu i funkciju moždanih ćelija.

„Nalaze se u masnoj ribi, poput lososa, čia sjemenkama i orasima. Te masti pomažu da se smanji upala i podrži struktura i funkcija moždanih ćelija“, objašnjava dr Natkin za SheFinds.

Dakle, dodavanje ovih izvora omega-3 u ishranu može pružiti značajne prednosti za zdravlje mozga.

Hrana bogata antioksidansima

Antioksidansi su vitalni za borbu protiv oksidativnog stresa i upale, koji mogu oštetiti moždane ćelije i narušiti kognitivnu funkciju.

„Voće poput borovnica i povrće poput kelja bogato je vitaminima C i E koji se bore protiv oksidativnog stresa i upala“, kaže dr Natkin.

Ti antioksidansi štite moždane ćelije od oštećenja i poboljšavaju kognitivne funkcije. Uključivanje raznovrsnog, šarenog voća i povrća u vašu ishranu osigurava unos esencijalnih nutrijenata, podupirući cjelokupno zdravlje mozga.

Fermentisana hrana i probiotici

Zdravlje crijeva i mozga povezano je, ističe ljekar.

„Fermentisana hrana poput jogurta i kimčija, zajedno s probiotičkim dodacima, može poboljšati zdravlje crijeva“, rekao je.

Zdrave crijevne bakterije mogu uticati na proizvodnju neurotransmitera, smanjiti upalu i poboljšati kognitivnu funkciju.

Probiotici mogu da pomognu u održavanju te ravnoteže, bez neugodnog ukusa koji bi neka fermentisana hrana mogla imati za ljude.

Podržavajući zdravlje crijeva, možemo pozitivno uticati na zdravlje svog mozga.

(Index.hr)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.