Nakon hapšenja protivnika Navaljnog: Rusija će odgovoriti ako EU uvede nove sankcije

0

“Apsolutno je neprihvatljivo koristiti ljudska prava i demokratske principe kao geopolitičke instrumente”, rekla je portparolka ruske diplomatije Marija Zaharova

Ruske vlasti saopštile su da će odgovoriti Evropskoj uniji (EU) u slučaju novih sankcija o kojima Unija razmišlja poslije hapšenja protivnika Kremlja Alekseja Navaljnog.

“Željela bih da upozorim naše evropske partnere na svaki novi nepromišljeni potez”, izjavila je portparolka ruske diplomatije Marija Zaharova i dodala da će Rusija “proporcionalno” odgovoriti.

Zaharova je aludirala na tekuće razgovore u EU o novim sankcijama Rusiji.

“Apsolutno je neprihvatljivo koristiti ljudska prava i demokratske principe kao geopolitičke instrumente”, dodala je portparolka, prenosi B92.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žosep Borelj (Josep Borrell) nedavno je preporučio uvođenje sankcija poslije posjete Rusiji tokom koje su trojica evropskih diplomata protjerani iz zemlje.

Šefovi diplomatija EU imaće 22. februar sastanak na kojem će razmotriti posjetu Borelja Rusiji od 4. do 6. februara.

Moskva je tokom posjete Borelja proglasila nepoželjnim osobama diplomate Njemačke, Poljske i Švedske zbog navodnog učestvovanja u neodobrenim protestima koji su održani u znak podrške uhapšenom Navaljnom.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.