Nagrada “Marko Miljanov” književniku Kosti Radoviću

0

Žiri za međunarodnu književnu nagradu “Marko Mianov“, „Udruženja književnika Crne Gore, koji je radio u sastavu: mitropolit dr Amfilohije Radović, Andrija Radulović i Vladimir Popović jednoglasno je odlučio da se ta nagrada za 2018. godinu dodijeli piscu Kosti Radoviću za knjigu poezije „Kuća kod Hrista“ (“Štampar Makarije“, Beograd i “Oktoih“, Podgorica).
U najužem izboru bile su knjige poezije „Klupko“ Gojka Đoga i „Pluskvamperfekta“ Zorana Kostića.

Obrazloženje:

“Kosta Radović već više od četiri decenije ispisuje poemu o potopu zavičaja, o životu i seobi Pivskog manastira, o stradanju čovjeka i prirode, oslanjajući se na živa predanja, iskazuje i svjedoči jedinstveni smisao svojim stihovima koji se ne odriču nade u Hrista i vječno ljudsko dostojanstvo.
Pjesnik Radović u svom djelu vaskrsava mnoge ličnosti, potopljene kuće, luke, groblja, rijeke, mlinove, crkvišta, izgubljene vrijednosti, jednom riječju vaskrsava Pivu i potvrđuje se kao usamljeni pjesnik u našoj savremenoj poeziji čija je sudbina vezana za zavičaj“.

Nagrada „Marko Miljanov“ pjesniku Kosti Radoviću biće uručena u maju na Medunu.

Biografija:
Kosta Radović (1936, Piva) autor je preko trideset knjiga poezije i proze, kao i dokumentarnog filma „Piva“ zajedno sa Zdravkom Velimirovićem. Bio je sekretar Kulturno-prosvjetne zajednice Crne Gore i utemeljivač Jugoslovenske manifestacije „Pjesnička riječ na izvoru Pive“, koja već pedest godina traje neprekidno. Zastupen je u dvadeset antologija poezije i prevođen na više stranih jezika.
Udruženje književnika Crne Gore dodijelilo mu je nagradu za životno djelo „Makarijevo slovo“ 2012. godine. Takođe, dobitnik je i prestižne nagrade „Pečat Hercega Šćepana“, Vidovdanske povelje, Zlatne povelje Međurepubličke zajednice iz Pljevalja, kao i i Ordena zasluga za narod sa zlatnim vijencem. Počasni je građanin stare ruske prestonice Suzdalj i grada Kraljeva.
Bio je dugogodišnji saradnik “Politike“, “Pobjede“ i “Večernjih novosti“ i decenijski saradnik lista “Dan“.
U okviru književnih susreta „Pjesnička riječ na izvoru Pive“, održan je naučni simpozijum o književnom djelu Koste Radovića.
Kompozitor Boro Tamindžić, po stihovima Koste Radovića napisao je veliku kantatu „Ugarak tijela“ o genocidu u Pivi 1943. godine i „LJubav se javno kaže“ o strijeljanju 1941. godine u Kraljevu. Član je Udruženja književnika Crne Gore, Eparhijskog savjeta Mitropolije Crnogorsko-primorske i Savjeta Enciklopedije Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. Živi i stvara u Podgorici.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.