Načelnica Odjeljenja za hemodijalizu KCCG podnijela ostavku nakon što su to tražili pacijenati

0

Načelnica Odjeljenja za hemodijalizu u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) Branka Gledović podnijela je ostavku na to mjesto nakon što su to zatražili pacijenti koji čekaju na transplantaciju bubrega, saopšteno je Televiziji Crne Gore (TVCG) iz KCCG, prenosi Portal Radio televizije Crne Gore (RTCG).

Televizija Vijesti je ranije objavila da kampanja podsticanja transplantacije organa sa preminulog donora, nije zaživjela u Crnoj Gori, te da zato oni za koje transplantacija znači novi život zahtijevaju od nadležnih da uspostave saradnju sa medicinskim centrom u Bjelorusiji.

Vijesti su ranije objavile da osobe iz Crne Gore kod kojih je došlo do otkazivanja ili nedovoljne funkcije bubrega i jetre, a nemaju živog srodnog donora, ne mogu o trošku države obaviti transplantaciju organa.

U istoj situaciji su pacijenti kojima je neophodno presađivanje pluća, srca i pankreasa, jer je jedino rješenje transplantacija od moždano mrtvog (kadaveričnog) donora organa, pa su prepušteni sami sebi i traže način da dođu do novca potrebnog za liječenje.

Zbog toga je više desetina pacijenata još u martu uputilo inicijativu novoformiranom Nacionalnom koordinacionom tijelu za presađivanje organa u okviru Ministarstva zdravlja, kako bi se što prije uspostavio sistem kadaveričnog donorstva organa. Odgovor, međutim, još nijesu dobili.

U međuvremenu, neformalno udruženje pacijenata “Hrabro u novi život” pokrenulo je i peticiju kojom traži uspostavljanje saradnje sa Minskim naučno-praktičnim centrom za hirurgiju, transplantologiju i hematologiju u Bjelorusiji, kako bi se transplantacije organa od mrtvih donora obavljale o trošku države pacijentima kod kojih je došlo do otkazivanje bubrega, kao i drugih organa.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.