Na zahtjev Zaeva: Razriješeni potpredsjednici SDSM i generalni sekretar SDSM

0

Centralni odbor SDSM razriješio je večeras svih šest potrpredsjednika i generalnog sekretara te vladajuće partije u Sjevernoj Makedoniji.

Kako je javila Televizija Telma, ostavke su podnijeli potpredsjednici Oliver Spasovaski (ministar policije), Damjan Mančevski (ministar za administraciju), Petre Šilegov (gradonačelnik Skoplja), Blagoje Bočvarski (gradonačelnik Štipa) i Frosina Remenski, Muhamed Zećiri, oboje poslanici.

Umjesto dosadašnjeg generalnog sekretara SDSM Aleksandra Kiracovskog, koji je bio i šef izobornog štaba kandidata vladajuće koalicije za predsjednika države, postavljen je ministar poljoprivrede Ljupčo Nikolovski.

Portal „Sakam da kažam“ je objavio da su razriješeni rukovodeći ljudi SDSM ostavke ponijeli na zahtjev lidera stranke i premijera Sjeverne Makedonije Zorana Zaeva, koji je u četvrtak 23. maja već razriješio predsjednike svih 78 opštinskih organizacija njegove stranke.

Predsjednik SDSM, pored šest potpredsjednika, ima i zamjenika, a na tom mjestu se nalazi vicepremijerka i ministarka odbrane Radmila Šekerinska.

Čistku u izvršnoj vlasti i stranci, popularno nazvanu „Operacija metla“, Zaev je najavio nakon prvog kruga predsjedničkih izbora 21. aprila, kada su brojni građani, koji su na parlamentarnim i lokalnim izborima glasali za SDSM, apstinirali jer su nezadovoljni radom njegove vlade i ponašanjem funkcionera.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.