Na tender za nabavku softvera za kontrolu podataka popisa nije stigla nijedna ponuda

0

Na tender Uprave za statistiku MONSTAT za nabavku softvera za kontrolu podataka sa popisa nije stigla ni jedna ponuda, potvrđeno je Gradskoj TV u toj instituciji. Novi tender je u toku, a objavljivanje rezultata popisa stanovništva, domaćinstva i stanova, koji je održan 2023. godine, kako kažu u Monstatu, nije planirano prije druge polovine tekuće godine.

I dok su države u regionu sa većim brojem stanovnika sprovele popis stanovnistva i objavile rezultate u roku od najviše godinu, 633.158 gradjana u Crnoj Gori još uvijek čeka na konačne rezultate od decembra prošle godine. Prebrojavanje 3.871.833 građana u Hrtvatskoj trajalo je manje od godinu.

U Srbiji je 6.647.003 gradjana popisano je od oktobra 2022 do aprila 2023, dok je na Kosovu 1,6 miliona gradjana prebrojano za nešto više od mjesec. U Crnoj Gori se sa početkom popisa kasnilo preko dvije godine, a rezultata još nema ni na vidiku.

“Objavljivanje rezultata popisa definisano je članom 30 Zakona o popisu. Istim je predviđeno, da će konačne rezultate, Uprava za statistiku, objaviti prema Godišnjem planu zvanične statistike i Kalendaru objavljivanja statističkih podataka. Navedenim dokumentima je definisano da će se saopštenja popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2023. godine, objavljivati sukcesivno u drugoj polovini 2024. godine, nakon unosa, obrade i kontrole podataka. Dakle, shodno planu aktivnosti nije ni planirana objava rezultata popisa prije druge polovine 2024. godine”, saopšteno je iz MONSTAT-a.

Iako su, navode iz Uprave za statistiku 17. maja raspisali tender za nabavku softvera koji će građani koristiti za kontrolu svojih podataka o etničko – kulturološkim karakteristikama prikupljenih popisom nije, kažu, dostavljena nijedna ponuda.

„Raspisan je novi tender 03.06.2024. godine. Rok za dostavljanje ponuda je 10.06. 2024. godine. Nakon završetka roka za dostavljanje ponuda bira se najpovoljnija i sklapa se ugovor. Tenderom se definiše rok za izvršenje ugovora. Shodno tom roku potpisnik ugovora je dužan da završi softver. Takođe, shodno Odluci Vlade Crne Gore o osnivanju Komisije za praćenje uspostavljanja softvera za provjeru podataka prikupljenih tokom procesa popisa stanovništva, Komisija je obavezna da napiše tehničku specifikaciju za odabir IT kompanije iz neke od zemalja EU koja će izvršiti reviziju koda softvera za provjeru podataka prikupljenih tokom procesa popisa stanovništva, domaćinstava i stanova. Nakon revizije koda softvera isti će biti spreman za korišćenje“, navodi se u saopštenju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.