Na protestima opozicije širom Bjelorusije privedeno 114 ljudi

0

Policija je tokom protesta opozicije koji su održani širom Bjelorusije tokom jučerašnjeg dana privela 114 ljudi, saopštila je pres služba Ministarstva unutrašnjih poslova.

Kako je navedeno, u Minsku je privedeno 99 demonstranata, a do pojavljivanja pred sudom u pritvoru će ostati njih 87.

U saopštenju se navodi da je u tri regiona zemlje bilo sedam velikih okupljanja u znak podrške miru i bezbijednosti u zemlji uz učešće preko 50.000 ljudi, dok je u 12 protesta opozicije, u pet regiona, učestvovalo ne više od 1.700 ljudi.

Novi protest opozicije očekuje se oko jedan sat u Minsku, a kako javljaju izveštači s lica mjesta, značajno je prisustvo policije i vojske u centru grada.

Angažovani su i oklopni transporteri.

Na Trgu nezavisnosti, gdje se obično okupljaju pristalice opozicije, policija postavlja zaštitnu ogradu. U blizini Palate republike raspoređeno je 10 kamiona.

Masovni protesti opozicije počeli su u Bjelorusiji 9. avgusta, nakon predsjedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobijedio aktuelni predsjednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobijedila Svetlana Tihanovska.

Prvih dana protesta, snage bezbijednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.