Na Internoj klinici popunjeno 80 odsto kapaciteta, za brigu postkovid period

1

Direktor Interne klinike KCCG Đorđe Krnjević kazao je da na toj klinici imaju 89 hospitalizovanih kovid pacijenata, od kojih je 40 životno ugroženo. Popunjeno je oko 80 odsto kapaciteta Interne klinike.

To, kako je pojasnio, da zahtijevaju visoke protoke kiseonika, odnosno da su ili na neinvazivnoj ventilaciji ili respiratoru.

“Kad prevedemo to u neke brojke, to ispada je oko 80 odsto Interne klinike popunjeno u ovom momentu sa kovid pacijentima”, rekao je Krnjević u Jutarnjem programu TVCG.

Pojašanjava da posljednjih mjesecima imamo povećan priliv novozaraženih i hospitalizovanih kovid pacijenata.

“Praktično, unazad konstantno imamo između 70 i 90 pacijenata na Internoj klinici. U KCCG to na dnevnom nivou bude od 130 i 150 pacijenata koji su na bolničkom liječenju”, rekao je Krnjević.

Na pitanje imaju li reinficiranih pacijenata sa teškim simptomima, Krnjević odgovara potvrdno.

“Kad pogledamo ima li pacijenata koji su preležali pa ponovo dobili koronu, taj broj je zanemarljiv. Svjedoci smo, međutim, slušamo da se takvi slučajevi javljaju. Kod nas je on zanemarljiv. Ali je za brigu taj postkovid period, nakon preležane korone, koji može nekad biti ozbiljniji nego sama korona”, rekao je Krnjević.

Postkovid, kako je rekao, može trajati i nekoliko mjeseci nakon korone.

“Dominantno su to simptomi koji potiču od kardiovaskularnog sistema. Mnogi od tih pacijenata dobijaju infarkt miokarda, tromboze, jer je sam virus trombogen i može dovesti do šloga. Veliki broj tih pacijenata jeste životno ugrožen i zahtijeva hospitalizaciju”, rekao je Krnjević.

1 Comment
  1. Ivi komentariše

    Što nijeste pred Novu g i dinu rekli da nemate respirator. Krili ste ili nijeste znali. Sad ste dobili po 250 e, pa radite, ili se mičite. Dosta više vaše kuknjava, a plaćeni ste dobro.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.