MUP: Nikome se neće po automatizmu oduzimati državljanstvo

0

Na osnovu određenih indicija i saznanja, Ministarstvo unutrašnjih poslova počelo je provjeru za 8 000 građana koji se nalaze u biračkom spisku Republike Srbije, Bosne i Hercegovine i Republike Kosovo, zbog pretpostavke da pored crnogorskog imaju i državljanstvo druge države.

Izvršena je provjera za ukupno 2.703 lica, od čega će za  2.108 lica biti  pokrenuti postupci za gubitak crnogorskog državljanstva po sili zakona, dok je za 595 lica utvrđeno da u skladu sa Zakonom o crnogorskom državljanstvu imaju dvojno državljanstvo.

Shodno Zakonu o upravnom postupku, licu će biti omogućeno da se izjasni o činjenici i okolnostima da je MUP u saznanju da su navedena lica dobrovoljno stekla državljanstva druge države što je odlučujuća činjenica za pokretanje postupka po službenoj dužnosti za gubitak crnogorskog državljanstva po sili zakona. Takođe, shodno članu 31 stav 3 Zakona o crnogorskom državljanstvu licu je omogućeno da se izjasni davanjem izjave na  zapisnik koje državljanstvo želi da zadrže, što znači da ne gube crnogorsko državljanstvo po automatizmu.

Tačnije, licima se daje rok od tri mjeseca da dostave dokaz o podnešenom zahtjevu za otpust iz državljanstva druge države, a u roku od godinu da dostavi dokaz o otpustu iz državljanstva druge države. Nakon toga, ako je neko dostavio dokaz o otpustu iz državljanstva druge države, donosi se rješenje o obustavi postupka i on zadržava crnogorsko državljanstvo i navedeno lice, ostaje potpuno zakonito u biračkom spisku. U suprotnom se crnogorsko državljanstvo gubi po sili zakona. Tek gubitkom crnogorskog državljanstva, na ovaj način, dolazi do brisanja iz biračkog spiska.

“Još jedom ukazujemo da lica koja su dobrovoljno stekla državljanstvo druge države, prije 3. juna 2006. godine imaju pravo na dvojno državljanstvo, što se dokazuje uvidom u Uvjerenje o državljanstvu, Izvodom iz matične knjige rođenih sa konstatacijom o datumu upisa u državljanstvo druge države ili Rješenjem o prijemu u državljanstvo druge države, nakon čega će ovaj organ pokrenuti upravni postupak  obustaviti”, saopštili su iz MUP-a.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.