Može li da se živi u braku bez sek*a? Evo šta o tome misle psiholozi

0

Obično je nedostatak seksa, kažu psiholozi, signal da se ispod tepiha nagomilalo mnogo problema koji se ne rješavaju i da su rutina i svakodnevne obaveze „pojele“ intimni život. Ima li pomoći?

– Veliki broj problema u vezi, uključujući i nedostatak seksa nastaju kada se veza shvati zdravo za gotovo i kada se prepusti slučaju. Mit o spontanosti često produbljuje te probleme. Vjerujemo da će se povezanost, žudnja, ljubav, orgazam i strastven seks desiti sami od sebe, što prosto nije slučaj – kaže Leo Ivanišević, psiholog.

Kada biste ljudima postavili pitanje „Kada žene ne žele seks“, uglavnom ćete naići na odgovore tipa „Onda kada nisam zadovoljna svojim tijelom, kada previše radim, kada me pritisne stres…“ A kada pitate ljude „Kada vas vaš partner najviše privlači?“, uglavnom ćete čuti „Onda kada je u svom elementu, kada smo razdvojeni, kad je srećan…“

– Dakle, partner nam je privlačan onda kada je samostalan, samodovoljan i samopouzdan. Žudnju osjećamo prema onome kome nismo potrebni, prema kome nema pritiska odgovornosti – kaže Leo.

Tri ubice seksa

Baš kao i mi, i seksualni život se mijenja tokom braka.

– Sam ulazak u brak je već prvi udar na želju, jer „Kako želeti ono što već imamo?“. Ono što je zanimljivo jeste da ta želja brže opada kod žena, nego kod muškaraca. Pritom, oba partnera će i dalje želeti seks, samo ne jedno sa drugim, već sa nekim koga tek treba osvojiti – objašnjava psiholog.

Drugi udar na želju predstavlja dolazak djeteta. Uloga roditelja je da bude odgovoran, da brine, da njeguje, da vaspitava i snabdijeva, što ubija požudu, koja zahtijeva slobodu, razigranost i nezavisnost.

– Treći ubica požude je rutina. Partneri u braku uglavnom prestanu da se trude. Nema više zavođenja, nema igre, nema predigre, nema osvajanja. Potrebno je više od „Djeca su zaspala, hoćemo li?“ da bi se raspalila seksualna želja. Predigra ne počinje 10 minuta prije akcije, predigra počinje odmah nakon poslednjeg orgazma koji smo imali. Iščekivanje, neizvesnost i flert su ono što gradi želju. Rutina i saznanje da nam seks „ne gine“ je ubijaju.

(Pink.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.