Možda Bajden ne žali, ali Amerikanci se izvinjavaju zbog njegovih riječi prema Putinu

0

Ruska ambasada u Vašingtonu dobija pisma Amerikanaca sa izvinjenjima zbog izjava predsjednika Džozefa Bajdena na račun ruskog lidera Vladimira Putina. Ambasador Anatolij Antonov kaže da je zahvalan za tu podršku.

„Želio bih da izrazim najdublju zahvalnost građanima Amerike koji su na adresu ambasade uputili pisma podrške razvoju prijateljskih odnosa između Rusije i Amerike. Mnogi od njih su izrazili neslaganje i izvinjavali su se zbog nepromišljenih izjava koje su se u poslednje vrijeme mogle čuti iz Vašingtona na račun Rusije“, navodi se u postu ambasadora na Fejsbuku.

Antonov je dodao da je za njega dirljivo to što Amerikanci razumiju da dijalog između dvije zemlje treba da se gradi na ravnopravnoj osnovi i uz međusobno uvažavanje.

„Takav pristup Amerikanaca svjedoči da potencijal za normalizaciju odnosa između ruskog i američkog naroda postoji“, istakao je šef ruskog diplomatskog predstavništva.

On je, takođe, izrazio nadu da će američke vlasti imati sluha za ono što poručuju njihovi birači i da će prekinuti trend daljeg urušavanja odnosa koje ionako karakterišu konfrontacije.

Podsjetimo, američki predsjednik Džozef Bajden je u srijedu u intervjuu za „Ej-Bi-Si“ izjavio da će rusko rukovodstvo morati da „plati cijenu“ u vezi sa pokušajima miješanja u američke izbore, koje se pripisuje Moskvi. Osim toga, šef Bijele kuće potvrdno je odgovorio na pitanje da li Putina smatra „ubicom“.

Portparolka Bijele kuće Džen Psaki je potom rekla da Bajden ne žali zbog oštre izjave na račun predsjednika Rusije.

„Predsjednik je dao direktan odgovor na direktno pitanje“, objasnila je ona.

Rusija je, u međuvremenu, pozvala Antonova u Moksvu radi konsultacija i preispitivanja odnosa sa Amerikom.

Ambasador bi danas trebalo da otputuje iz Vašingtona.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.