MONTENEGRINI OD DUBROVNIKA DO ZAGREBA: Sve Antisrbin do Antisrbina!

0

Piše: Ivan Milošević

Jutros je na DPS portalu jedan Montenegrin uskliknuo: “Zagrebu, izvini!”. Tako je nastavljen kontinuitet montenegrinske dukljanske javne i tajne politike prema Zagrebu, kao novom pijemontu Novocrnogorstva, montenegrinskog evropejstva i sluganstva zagrebačkim političkim poglavicama. Jutrošnje izvinjenje Zagrebu je eho prethodnog izvinjenja Dubrovniku i kako su Montenegrini krenuli biće tih izvinjenja još i još. I ne samo izvinjenja, nego će Montenegrini zaslijepljeni zagrebačkim maglama, ukoliko se vrate na vlast, sa riječi krenuti na djela i kao znak pokajanja Zagrebu darovati i dio sopstvene teritorije. Nedavna posjeta hrvatskog ministra spoljnih poslova pokazala je šta bi najradije Hrvati otkinuli od Crne Gore!

Ne znam kako je sa drugima, ali meni uvijek u trenucima kada Crna Gora bruji od izvinjenja Hrvatima, na oči iskoči hrvatski zatvor “Lora” u Splitu i mučenje i ubijanje crnogorskih rezervista u tom kazamatu. I danas se još uvijek ne zna gdje su zemni ostaci pojesdinih crnogorskih rezervista koje su u tom apsu ubile i mučile ustaše. I dok se Hrvatska iživljava nad Crnom Gorom, traži od njene vlasti poseban tretman, slavi ploču u Morinju i klanja se zatvorenicima iz tog zatvora bivše JNA ( u Morinju nije ubijen ni jedan zatvorenik), crnogorska vlast i dobar dio javnosti, posebno montenegrinskih intelektualaca, ni da pisnu o Lori i zatraže barem jednu hrvatsku suzu pokajanja za mučenja i ubijanja crnogorskih rezervista. Montenegrini su već unaprijed oprostili Hrvatima, pa i da uzmu Prevlaku i dio Boke, pretpostavljam da za to ne bi okrivili Hrvate, nego nesrećne Srbe, kako domaće, tako i one iz Srbije!

I kaže montenegrinski pokajnik da usvajanje Rezolucije o Jasenovcu vrijeđa Hrvate i udaljuje Montenegrine od hrvatske braće. Po njemu tokom istorije Crna Gora većih prijatelja od Hrvata nije imala i jebeš Srbiju i domaće Srbe koji po svaku cijenu hoće da pokvare te bratske odnose. Montenegrinima je preča pupčana veza sa Zagrebom i Grlić-Radmanom, od sveukupne Srbije, pola Bosne i dobre trećine sopstvenog stanovništva. Iako u Crnoj Gori živi statistički minimalan broj Hrvata, Montenegrinima je preče da sa njima sačuvaju bratske veze, nego da sa milionima Srba imaju barem korektne komšijske odnose!

Montenegrinima ne pada na pamet da se izvine Srbiji, jer su dio njene, barem na papiru, teritorije priznali kao nezavisnu državu i glasaju za Kosovo* ne sa deset, nego 20 prstiju. To je OK i to su demokratski standardi, ali kada se Zagreb uvrijedi zbog Rezolucije o Jasenovcu, koja u političkom smislu ne znači ništa za odnose Crne Gore i Hrvatske, onda se digne montenegrinska kuka i motika i upućuju se izvinjenja i poruke pokajanja i griže savjesti!

Srbi treba konačno da shvate sa kime žive u Crnoj Gori. NJihova pravoslavna braća, odnosno dobar dio njih, prihvatio je kao ideološku i egzistencijalnu aksiomu da su Srbi krivi za sve i da Montenegro u istoriji nije imao neprijatelja – osim Srba. Takve pojedince, političke i intelektualne grupe, ubijediti da nije tako i da nije baš sve tako crno-bijelo, Sizifov je posao. NJima je bliži Zagreb od Beograda, Surdulice, Berana. Pljevalja i Nikšića!

Jutros se Montenegrini izvinjavaju Zagrebu i cijelu noć nijesu spavali i jedva su dočekali zoru da upute golube mira i snishodljivosti hrvatskoj braći i Grlić-Radmanu! Kontinuitet Antisrpstva postaje jedini kontinuitet takozvane montenegrinske javnosti i prirodno se oslanja na teze prethodnika koji su u 20 vijeku uzdisali za Zagrebom i u njemu pravili karijere i svetili se Srbima iz Crne Gore!

Ništa čudno, ali valja da Srbi znaju da žive u državi gdje ih jedan dio njenih građana, političke i intelektualne javnosti, smatraju nepoželjnim i remetilačkim faktorom. Ma šta uradili, đutali ili pričali, Srbi će Montenegrinima biti krivi! I to ne samo za Zagreb i Dubrovnik, nego i za ozonske rupe, najezdu skakavaca, sušu i poplave i nastajanje Sunčevih i Mjesečevih pega! I umjesto da se nadgornjavaju sa njima, Srbi treba da osmisle svoje ideje, napišu nacionalni program i poput ostalih ugrade ga u domaći politički sistem! Tek tada, Srbi će moći da odahnu i nastave da žive kao normalan svijet. Do tada uvijek će ih negdje iza prvog ćoška čekati mogućnost da se DPS-ovski Montenegrini vrate na vlast i sa riječi pređu na djela u skladu sa njihovim omiljenim usklikom: “Zagrebu (Dubrovniče), izvini!”!

(Srpska24)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.