Mnogo kontradiktornosti: Lazović tvrdio da su Belivuka pratili 24 sata, niko ne zna ko su policajci koji su to navodno radili!

0

Uprava policije nikada nije objavila ko su policijski službenici koji su držali na oku Veljka Belivuka i Marka Miljkovića 24 sata tokom njihovog dolaska u Crnu Goru, iako je uhapšeni bivši oficir policije Zoran Lazović tvrdio da je takav nadzor postojao. Umjesto da ih policajci drže pod nadzorom, prema nalazima Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), Belivuk i Miljković imali su povlašćen status i bili su pod zaštitom.

Pitanje ko su policijski službenici koji su držali na oku Belivuka i Miljkovića i gdje su službene zabilješke tim povom pokrenuo je potpredsjednik Vlade za pravosuđe, politički sistem i antikorupciju Momo Koprivica.

„Spornu izjavu Zoran Lazović je dao 28. januara 2021. godine. Tada je data ta famozna izjava, iz čega se pojavljuje više relevantnih pitanja. Ko su ti policijski službenici koji su držali Belivuka i Milljkovica 24 sata na oku. Jesu li sačinili kakve izjave i službene zabilješke“, naveo je Koprivica u emisiji „Akcenti“ na TVCG 14. aprila, istog dana kada je Lazović uhapšen.

Lazović se od SDT-a tereti da je u vrijeme dok je bio na čelu Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala formirao kriminalnu organizaciju, čiji je pripadnik postao Milivoje Katnić. U centru kriminalnih veza, za koje se sumnjiče, jeste zaštita pripadnika kavačkog kriminalnog klana, pa i dvojice beogradskih saradnika te grupe, Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Prvo djelo se odnosi na ukidanje zabrane ulaska u Crnu Goru Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću krajem 2020. godine. Belivuk i Miljković, koji su mjesecima bili na spisku osoba kojima je zabranjen ulazak u Crnu Goru iz bezbjednosnih razloga, tada su doletjeli u Tivat, a zatim boravili u Kotoru u gostima kod vođe „kavčana“ Radoja Zvicera. Da su Belivuk i Miljković u Crnoj Gori saznalo se kada ih je crnogorska policija, zajedno sa Zvicerom, privela na informativni razgovor.

Potom su upravo Katnić, kao glavni specijalni tužilac i Lazović, koji je vodio Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala, objavili da je uhapšena grupa osumnjičenih koja je planirala ubistvo Belivuka i Miljkovića na tivatskom Aerodromu.

Belivuk i Miljković su uhapšeni ubrzo po povratku u Beograd. Povodom ovog slučaja, na konferenciji za medije 28. januara 2021. godine govorio je baš Lazović, kada je naveo da su Belivuk i Miljković praćeni i da su preduzete sve operativne radnje.

Naredbom Specijalnog državnog tužilaštva određeno je sprovođenje istrage, protiv okrivijenog Zorana Lazovića zbog dva krivična djela –  „stvaranje kriminalne organizacije“  i  „zloupotrebe sluzbenog položaja“.

„Okrivijeni Zoran Lazović i Milivoje Katnić su salušani 15. i 16. aprila, te je Naredbom o sprovođenju istrage okrivijenima Zoranu Lazoviću i Milivoju Katniću stavljeno na teret sledeće: okrivljeni Zoran Lazović je, kao pomoćnik direktora Uprave policije – Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, organizovao kriminalnu organizaciju čiji su pripadnici postali okrivljeni Milivoje Katnić i optuženi Saša Čađenović i Petar Lazović, kao i druga lica koja su za sada neidentifikovana. Ova organizacija imala je za cilj da sarađuje sa kriminalnom organizacijom Radoja Zvicera“, naveli su iz SDT-a.

Opisano je da su odgovorni za nepreduzimanje krivičnog gonjenja prema istaknutim članovima te kriminalne organizacije, čime su počinili više krivičih djela za zloupotrebu službenog položaja istaknutom u  Krivičnom zakoniku Crne Gore.

„U toku 2020. godine, okrivljeni su bili svjesni svojih djela, koje su svjesno činili iako su znali da se za takvo ponašanje može izreći kazna zatvora u trajanju od četiri godine ili duže“, pojasnili su iz SDT-a, uz napomenu da je svaki član kriminalne organizacije imao unaprijed određen zadatak i ulogu, a djelovanje kriminalne organizacije je planirano na duže vrijeme.

„Djelovanje kriminalne organzacije se zasniva na primjeni odredenih pravila unutrašnje kontrole i discipline članova, a kako izvori navode postoji i uticaj dijela kriminalne organizacije na političku vlast i sredstva javnog informisanja, te je tako okrivijeni Zoran Lazović ostvario saradnju sa kriminalnom organizacijom čiji je tvorac Radoje Zvicer, u kojoj je Lazović pristao na saradnju“, ukazuju u SDT-u.

(RTCG)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.