Mještani Bratonožića deset godina piju kišnicu: Najavljuju blokadu auto-puta

0

Mještani sela donjih Bratonožića žive bez vode iako su udaljeni samo dvadesetak kilometara od Glavnog grada. Poručuju da su se naslušali obećanja i najavljuju blokadu auto-puta.

Mještani Bratonožića voduza životne potrebecrpe iz bazena koji je ostao, kako kažu, iza Kineza i auto-puta.

“Prvi dan juče, ja baš nijesam imao vode ni za ručak. Nego smo morali da jedemo suvu hranu, bilo malo salame, malo sira. Ova voda nije za piće, ovo je više da operemo neko suđe, da se operemo mi, da se umijemo, kupamo. Bogme, nijesam ove nedelje, ali vjerovatno večeras ću se okupati”, kaže mještanin Milika Petrović.

Vodu za piće dopremaju u bidonima. Snežanu, Milikinu suprugu, uvijek obraduje vijest da je voda u kući.

“Kad Milika donese vodu, onda možemo potpuno da funkcionišemo. A ovako? Ovako mi je teško. Nema vode, nema načina. Na primjer, ako nemaš vode, nemaš ništa. Ne može da radi kupatilo, ne može da opere suđe. Imamo i mašinu, ali ne može to da funkcioniše ako nema vode”, kaže Snežana.

Kakav je život stalne potrage za vodom, dobro znaju mještani sela u Donjim Bratonožićima. Pogotovo je teško onima koji se bave poljoprivredom. Ipak, uprkos nedostatku vode, Grujić Savić drži ovce.

“Bez vode ovdjese ne može opstati. Bilo za stoku, bilo za čeljad. Za nas je osnovno, ta voda, struja i put. Kao što sav civilizovan narod, treba da živi. Faktički ovdje smo na 20 kilometara od Podgorice, mjesto Bogom dato, a nemamo tu kaplju vode”, kaže Grujić Savić.

Mještani su se dugo sanjanom vodovodu nadali s izgradnjom auto-puta.

“Kako je koji direktor Vodovoda dolazio na funkciju, išli smo na razgovor, primali su nas, obećavali nam, vazda je bila fina priča, biće ove godine obezbijeđena sredstva. Evo, deseta godina mi i dalje pijemo kišnicu u 21. vijeku”, kaže on.

To su za emisiju Gledajmo se u pisanom odgovoru potvrdili iz podgoričkog Vodovoda. Predstavnike sela pozvali su, kažu, nedavno na razgovor i predočili im tehničko-pravnu problematiku, koju će, vjeruju, riješiti.

“Prije tri mjeseca smo išli kod novog direktora Nišavića nas pet,šest Bratonožića, isto smo naišli na srdačan prijem i obećanje da je spremano sve. Raspisan je bio tender, izabran je izvođač radova, nažalost, prošao je taj rok, kao što znate, cijene skaču, sve… Pretpostavljam da taj izvođač radova neće dati ponudu istu koju je dao prije, da će morati ponovno da se to odlaže u nedogled, a nama sad voda treba”, kaže on.

Zašto vode nemaju u 21. vijeku baš njihova sela, udaljena svega 20 km od glavnog grada, Bratonožići imaju spreman odgovor.

“Bratonožići su se izjasnili kao čisto srpsko selo, srpsko stanovništvo, 97% prije 10 godina se izjasnilo da smo Srbi. Mislimo i ubijeđeni smo da je to jedan od razloga, nije smo politički odgovarali prethodnoj vlasti”, kaže mještanin.

Poručuju da ni po koju cijenu neće dozvoliti da ih neko ucjenjuje.

“Većina nas sigurno neće se pokolebati, pa da će nas zlato da tečete im vodovodom, a ne voda”, kaže on.

A neće sjedjeti ni skrštenih ruku. Ukoliko i dalje vodovodi Podgorička vlast budu zatvarali oči pred njihovim suvim slavinama, u znak protesta Bratonožići planiraju da blokiraju auto-put.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.