Mitropolit Joanikije: Manastir Jasenovac je kao manastir Ostrog, tamo je malo pravoslavnog naroda ali su oni junaci i heroji

0

Svetom arhijerejskom liturgijom i blagosiljanje slavskog kolača jutros je u Baru proslavljena hramovska slava Sabornog hrama Svetog Jovana Vladimira.

Bogoslužili su Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije i preosvećena gospoda Episkopi: sergijevo-posadski i dmitrovski Ruske pravoslavne crkve Kiril i pakračko-slavonski Jovan.

Sasluživalo im je sveštenstvo Srpske i Ruske pravoslavne crkve.

U liturgijskoj propovijedi Vladika pakračko-slavonski g. Jovan rekao je da je smirenje Svetog Jovana Vladimira došlo iz pustinje gdje je Sveti Jovan Krstitelj govorio: Evo, dolazi onaj koji prije mene bješe i kome ja nisam dostojan da razdriješim vezice na obući njegovoj.

„To smirenje Svetog Jovana Krstitelja zaprelo se o jednom čovjeku, koji je bio učenik Svetih Kirila i Metodija i njihovih svetih učenika Klimenta i Nauma na obalama Ohridskog jezera, koji je u svom životu i u tamnici bio i predao svoj život idući čista, otvorena srca bratu žene svoje Kosare, žene koju je upoznao u tamnici u Ohridu, žene koja se posvetila zajedno s njim i bila pohranjena podno nogu njegovih u prečistoj Krajinskoj. Ne kraj njega, ne iznad njega, iako je ona možda bila višega roda od njega, nego podno nogu njegovih i njegovoga smirenja! To znači da se ona napojila istoga smirenja kojim je Sveti Jovan Krstitelj vidio Hrista i propovijedao ga“, rekao je on.

Dodao je da je Sveti Jovan Vladimir zbog toga jedan od rijetkih koji je udostojen da ga slikamo sa njegovom glavom u ruci.

„Kao što slikamo kneza Lazara i kao što slikamo samog Svetog Jovana Krstitelja“, kazao je Vladika Jovan.

Nakon zaamvone molitve i blagosiljanja slavskog kolača Mitropolit Joanije je rekao da Svetoga Jovana Vladimira proslavljamo vjekovima, prije svega zbog njegove čiste i svete vjere.

„Ali, proslavljamo ga i zbog njegovoga mučeništva, jer je na pravdi Božijoj dao svoju glavu. Bio je izdan i iz zavisti ubijen. Kao nevina hristolika žrtva se pojavio, kao zastupnik cijelom rodu hrišćanskome. I proslavljaju ga i Srbi i pravoslavni Albanci i Grci, i u Makedoniji se proslavlja, pa čak i sve do velike Rusije.“, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Mitropolit Joanikije je dodao da žrtva Svetog Jovana Vladimira sija svjetlošću vjere, ljubavi Božije i rodoljublja.

„On je prije svih naših kasnijih Svetih mučenika. Opredijelio se za Carstvo nebesko i izvršio riječ Božju da će onoga koji je spreman da položi glavu svoju i život svoj za Hrista Gospoda, Gospod sačuvati. On je živ Bogom, i ne samo da je živ nego je i naš zastupnik pred Njim“, rekao je Vladika.

Naglasio je da je blaženopočivši Mitropolit Amfilohije zbog slave Božije i Svetoga Jovana Vladimira sa mnogim dobrotvorima i priložnicima podigao ovaj sveti hram, koji je ukras grada Bara.

„Velika nam je radost što su danas ovdje sa nama i naša braća arhijereji – Episkop Kiril iz Ruske pravoslavne crkve, namjesnik Svetotrojicko-sergijevske lavre i rektor Moskovske duhovne akademije, i nadležni arhijerej Sergijevog posada i drugih gradova u okolini te velike svetinje, naš dragi prijatelj koji nam je i ranije dolazio, koga sada prvi put dočekujemo kao arhijereja; i naš brat i sabrat Episkop pakračko-slavonski Vladika Jovan, koga svi vi dobro znate, ali ga ponajviše znamo kao velikog podvižnika u Slavoniji“, istakao je Vladika Joanikije.

Istakao je da je zahvaljujući Episkopu Jovanu manastir Jasenovac u Slavoniji, kao manastir Ostrog u Crnoj Gori, postao svetilište ne samo za pravoslavne hrišćane nego i za sve one koji žele da dođu na bistri izvor svete vjere pravoslavne.

„Tamo je malo pravoslavnog naroda, ali nije malo kad ima vjere. Ne mjerimo se brojevima, nego ono malo naroda što je ostalo – to su junaci, to su heroji. Oni su svi vezani za svoju Crkvu i svi su saradnici i satrudnici našem Vladici Jovanu, jer su vidjeli njegovu žrtvu i njegovu ljubav i spremnost da sve učini i za Jasenovac i za naše svetinje u Slavoniji, kojih hvala Bogu ima mnogo, i za crkvu i dom Patrijarha Pavla i za sve koji dolaze u Jasenovac i ostale svetinje u Slavoniji“, kazao je Mitropolit Joanikije.

Vladika Kiril je u obraćanju sabranima na Svetoj službi rekao da je blagoslov Božji što naši narodi imaju vjekovnu saradnju, zajedništvo i uzajamnu pomoć.

„Sveti Jovan Vladimir ima sličan život sa Svetim mučenicima Borisom i Glebom. I oni zajedno i on su postradali od zavisti. To je projavljivanje najveličanstvenije sile i mudrosti da se zlo dobrom pobjeđuje. I zato je život Jovana Vladimira takav svijetli primjer i podrška u ovo vrijeme kada mi živimo, doživljavamo i preživljavamo borbu sa tehnologijom i informacijama koje nas okružuju. Zato je takav svijetli primjer Svetoga Jovana Vladimira podrška za nas u ovo vrijeme onako kako nas uči Sveti apostol Pavle: Nemojte biti pobijeđeni zlom, nego pobjeđujte zlo dobrom“, rekao je Vladika Kiril.

Da bismo ispunili taj zavjet, objasnio je Episkop sergijevo-posadski, svaki od nas treba da se čvrsto drži za Gospoda Isusa Hrista.

„Čvrsto se i jako moliti Gospodu i starati se o tome da ispunjavamo njegove svete riječi i zapovijesti“, poručio je Vladika Kiril.

Na kraju je Mitropolit Joanikije odlikovao Zlatnim likom Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca mnogodjetne porodice Nikole i Zorice Ivanovića iz Sutomora, kao i Predraga i Marine Stojovića iz Virpazara za ispunjenje zapovijesti Božje: Rađajte se i množite se, napunite zemlju i vladajte njome.

Večeras će ulicama grada pod Rumijom proći tradicionalna Litija Svetog Jovana Vladimira. Ispred barskog sabornog hrama ona će, predvođena Mitropolitom Joanikijem, krenuti u 19 časova.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.