Mitropolit Amfilohije: Prokleta je Crna Gora dok se ne vrati Njegoševa crkva na Lovćenu

1

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je da se prokletstvo sa Crne Gore neće skinuti sve dok se ne vrati NJegoševa crkva na Lovćenu.

On je naveo da je lovćenski Tajnovidac, pred upokojenje, na stramcu svoga strica Svetog Petra Cetinjskog, Crnu Goru predao Svetoj Trojici.

Dodao je da se Sveti Petar Drugi potom popeo na Lovćen gdje je i nakon upokojenja ponovo razapet.

„I danas su mošti njegove na raspeću. Eno ga utamničenog u onom zindanu paganskom, vapije svojim Crnogorcima da ga vrate u njegovu crkvu, da obnove crkvu Svetog Petra Cetinjskog, njegovoga strica, da bi on skinuo prokletstvo sa Crne Gore“, kazao je vladika.

Mitropolit Amfilohije je to kazao tokom hramovske slave manastira Vranjina, gdje je sa sveštenstvom služio liturgiju u ovoj drevnoj nemanjićkoj svetinji na Skadarskom jezeru, prenosi sajt Mitropolije.

Nakon liturgije, Vladika je predvodio Litiju oko hrama, odslužio pomen osnivačima, ktitorima, dobrotvorima i priložnicima ove drevne svetinje, kao i njenim, početkom februara tragično postradalim poklonicima Darku Vujoševiću, Ratku, Jani i Nini Kumburovićima.

U arhipastirskoj besjedi mitropolit Amfilohije je rekao da je u ovom svijetu, u sveukupnoj Božjoj tvorevini, a i u nama ljudima sve u znaku Svete Trojice.

„Prvo proslavljamo prepolovljenje Hristovoga vaskrsenja kroz koje se pripremamo za proslavljanje Svete Trojice – Trojičinadne. Drugo, proslavljamo prenos moštiju Svetoga oca našeg Nikolaja Mirlikijskog, čiji život je takođe sav bio u potovanju i znaku i ljubavi prema Ocu i Sinu i Duhu Svetome. A treće što ovdje, u ovoj drevnoj svetinji nemanjićkoj obilježavamo, to je osamsto godina od stvaranja naše pomjesne Crkve – Žičke arhiepiskopije, Pećke patrijaršije i naše Zetske episkopije, Zetske mitropolije 1219/20. godine“, podsjetio je on.

Naglasio je da je Vranjina jedna od prvih svetinja u kojoj su boravili sveti episkopi ovoga apostolsko-svetosavkog trona.

„Da bi se ta Zetska mitropolija na kraju zaustavila, evo već pet stotina godina na Cetinju, gdje su velike svetinje sabrane – ruka Svetoga Jovana Preteče, dio Časnoga Krsta na kome je razapet Gospod, ikona Majke Božije filerimske koju je slikao Sveti apostol i jevanđelist Luka, mošti Svetoga Petra Cetinjskog Čudotvorca i Svetoga Petra Lovćenskog Tajnovidca“, rekao je mitropolit Amfilohije.

(IN4S)

1 Comment
  1. Real komentariše

    Kako si ti proklet kad neznas za nista osim mrznje

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.