Mitropolija: Policija da vrši svoju zakonsku obavezu, litije se neće prekidati!

2

Obavještavamo javnost da je došlo do jednostranog akta Uprave policije Crne Gore, u kom je mjesno sveštenstvo Srpske Pravoslavne Crkve u više crnogorskih gradova obavješteno od lokalnih policijskih načelnika da policija više neće obezbjeđivati protestne litije sveštenstva i vjernog naroda.

“Obrazloženje policije je od grada do grada i od slučaja do slučaja bilo različito i nerazgovjetno. Navedeni razlozi njihovog odustajanja od dosadašnjeg angažovanja kretali su se od zamorenosti policijskog ljudstva, preko informacija o mogućim incidentima, do pozivanja na to kako dosadašnje litije nijesu vršene po zakonu, te da je i sama policija, učešćem u njihovom organizovanju, navodno kršila zakon.

Jedan broj policijskih načelnika se pozivao na netačno prenijetu izjavu sveštenika Gojka Perovića (datu u nedjelju RTS-u) kako Crkva ima teškoća sa organizacijom litija – što je velika obmana javnosti ako se zna da ta izjava u cjelosti glasi da pored svih teškoća uspijevamo da sve organizujemo uz Božiju pomoć i pribranost i snagu naroda.

Iz kancelarije Mitropolije danas je tim povodom ostvaren kontakt sa direktorom policije Veselinom Veljovićem, i zatražen hitan sastanak, na kom bi se zajednički sagledale sve eventualne poteškoće i gdje bi se ponudila kadrovska pomoć policiji od strane redara – volontera iz redova Crkve. Sastanak je bio potreban tim prije što su velike i mnogoljudne litije zakazane za četvrtak i nedjelju veče, pa nam jednostrano povlačenje policije sa crnogorskih ulica pravi veliki organizacioni problem.

Smatrali smo da se u dogovoru mogu prevazići svi problemi i da pravo građana na mirno okupljanje i pokazivanje neslaganja sa političkim odlukama, ne smije biti dovedeno u pitanje. Veljović je odbio hitan sastanak, navodeći da može da razgovara tek poslije nedjelje, dovodeći Crkvu na taj način, pred svršen čin u pogledu organizacije litija sjutra veče i u nedjelju.

O ovom jednostranom i neobjašnjivom potezu crnogorske policije (sličnom jednostranom usvajanju Zakona o slobodi vjeroispovijesti od strane Vlade Crne Gore) u toku dana ćemo obavjestiti sve ambasade u Crnoj Gori kao i predstavnike međunarodnih organizacija, a od Uprave policije tražimo formalno i pravno utemeljeno obrazloženje, kako ne bismo bili prinuđeni da sami zaključimo kako su naši protestni skupovi naprasno i bez povoda, zabranjeni od strane vlasti.

Napominjemo da je Crkva dosad imala vrlo korektnu saradnju i dogovore sa organizacionim djelovima policije u svim gradovima, pa ovakvu iznenadnu promjenu stava svih njih – od zahvalnosti Mitropoliji zbog mirnih okupljanja do odbijanja saradnje – možemo objasniti samo političkim pritiskom na Upravu Policije.

Pozivamo Upravu Policije da vrši svoje dužnosti u skladu sa svojim zakonskim obavezama. Tu su da služe narodu Crne Gore. Oni koji su u desetinama i stotinama hiljada u litijama, takođe su poreski obveznici i od njihovog novca se ta ista policija finansira.

Istovremeno obavještavamo vjerni narod da će se naša molitvena i protestna okupljanja bez izuzetka nastaviti, a o načinu njihovog sprovođenja sveštenstvo će se dogovoriti sa svojim episkopima i o tome blagovremeno obavjestiti vjernike.

2 Comments
  1. M P komentariše

    gube vreme i novac ,sad im dileri duvana i narkotika prolaze nekontrolisano.

  2. LOLA CG komentariše

    Bjese li to „narodna milicija“ ili rendzeri? I da ne obezbjedjuju sve ulice u Crnoj Gori su sigurne- OSVESTAO IH JE SAM VASKRSNULI NAROD SA SVOJIM MITROPOLITOM AMFILOHIJEM I SVIM SVESTENSTVOM! Kako god hoce, KO NA BOGA HULI…? NEKA CEKAJU…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.