MItropolija: Državu podriva zakon čiji je kreator Pažin, a ne mirne litije

0

Temeljne vrijednosti Crne Gore ne podrivaju pravoslavne litije i istrajni molitveni protesti građana nego Zakon, čiji je jedan od ključnih kreatora potpredsjednik Vlade Zoran Pažin, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko primorske (MCP).

Oni su kazali da je Pažin u Vašingtonu u razgovoru sa senatorom Ronom Džonsonom, “iznio čitav niz netačnih i politikantskih ocjena” o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

“Evidentno je da na svaki način pokušava da pribavi nedostajuća međunarodna podrška diskriminatornom i neustavnom Zakonu”, kazali su iz MCP.

Iz Mitropolije su naveli da je netačan Pažinov navod da Zakon ”ispunjava najviše standarde ljudskih prava i sloboda” i da je ”daleko najliberalniji zakon u okruženju koji garantuje jednaka prava svim vjerskim zajednicama”.

“Zakon, na žalost, ne samo da ne ispunjava nego radikalno derogira i suspenduje osnovne i minimalne standarde u pogledu kolektivnog aspekta ostvarivanja prava na slobodu vjeroispovijesti. Veoma bismo se se radovali da je ovaj zakon, kako tvrdi Pažin, ”najliberalniji u okruženju”, ali je stvarnost, na žalost, bitno drugačija”, rekli su iz MCP.

Kako su kazali Pažin nije obavijestio sagovornika da je Pravoslavna Crkva prije donošenja Zakona, zaslugom sadašnje i prethodnih Vlada Crne Gore, lišena prava na zaključenje Temeljnog ugovora u istom obimu prava i obaveza kao i Rimokatolička crkva, Islamska i Jevrejska zajednica.

“Niko od nezavisnih pravnih eksperata nije iznio ocjene o Zakonu poput Pažina, a ”pravednost” zakonskih odredbi su najbolje osjetili građani Crne Gore, koji u velikom broju, istrajno, uporno, mirno, neodstupno i dostojanstveno u litijama iskazuju svoj protest protiv diskriminatornih i neustavnih zakonskih odredbi”, navode iz Mitropolije.

Oni su rekli da je “žalosno što visoki zvaničnik Vlade Crne Gore o trošku građana dovodi u zabludu međunarodne sagovornike ocjenama da ”Zakon ugrožava samo one koji svoj interes vide u širenju etničkih i vjerskih tenzija i nestabilnosti na Balkanu”.

“Uz konstataciju da je nedostojno predsjednika Vlade i ministra pravde da vrijeđa dostojanstvo građana Crne Gore, ukazujemo da čestiti narod u Crnoj Gori, kao ni Mitropolija, nikada nijesu imali, niti danas imaju interes u širenju bilo kakvih tenzija i nestabilnosti”, poručili su iz MCP.

Oni smatraju da je za tenzije i veliko uznemirenje građana odgovoran Zakon, koji je, kako su rekli, jednostrano, netransparentno i diskriminatorno pripremila Vlada, čiji je Pažin potpredsjednik.

Iz Mitropolicije su naveli da javnost treba da zna da je upravo Pažin, kako su rekli, ključna pitanja ljudskih prava proglasio za politička i da se ta ljudska prava ne crpe iz Ustava i konvencija nego iz volje predsjednika Crne Gore i Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića.

“Umjesto netačnih i tendencioznih izjava bilo je korektnije da potpredsjednik Vlade svom sagovorniku, ali i javnosti, objasni zašto je ograničavao i suspendovao dijalog sa našom Crkvom prije donošenja Zakona”, kazali su iz Mitrpolije.

Oni smatraju da je problem inicirala Vlada i na njoj je najveća odgovornost za povratak mira i spokoja među vjernike i građane Crne Gore.

Iz MCP-a su kazali da se nadaju da je Pažin sada, mnogo više nego prije usvajanja Zakona i izazivanja društvene nestabilnosti, shvatio suštinu i značaj dijaloga o slobodi vjere kao jednom od najosetljivijih pitanja ljudskog društva.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.