Miodrag Bešović odbornik DF-a: Vlast nesposobna da riješi pitanje kolektora

0

Nesposobna lokalna vlast Podgorice i dalje nema rješenje za jedan od najvećih problema Glavnog grada, a to je izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, ocijenio je odbornik DF-a u Podgorici Miodrag Bešović.
U pitanju je, kaže on, problem zbog kojeg ozbiljno prijeti nastanak ekološke i epidemiološke katastrofe, i direktno ugrožava zdravlje građana, a novo postrojenje nije ni u početnoj fazi izgradnje.
“Kolektor koji danas pokriva Podgoricu je značajno zastarjele tehnologije i sa enormno umanjenim kapacitetima, i kao takav ne može pokrivati ni jednu četvrtinu domaćinstava. Zbog tih činjenica, i dalja izgradnja kanalizacione infrastrukture je pod znakom pitanja jer je, faktički, više nemoguće priključivanje na postojeće postrojenje. Problem septičkih jama koje, još uvijek, koristi priličan broj domaćinstava je i dalje vezan za izgradnju novog kolektora. Tako gradsko preduzeće “Vodovod i kanalizacije“, i pored namjere za širenje mreže, mora i dalje čekati izgradnju istog.
Uprava Glavnog grada, do današnjeg dana, nema nikakvih konkretnih predloga oko tipa i tehnologije postrojenja, pa samim tim ni konkretnih elaborata i projekata za zaštitu životne sredine, što sa pravom najviše zanima stanovnike područja Dahne, Dajbaba i ostalih sela na području Zete. U više navrata su stanovnici tog područja pokretali inicijative za rješavanje pitanja same lokacije postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, te ukazivali na već i onako poznate ekološke probleme koje im stvara Kombinat aluminijuma.
Tema štetnosti uticaja KAP-a na ekosistem područja i građana Zete je godinama unazad bilo nešto što nikako nije moglo zavrijediti pažnju Gradskog parlamenta. Zato je izgradnja kolektora bila dekor svakog godišnjeg plana rada Gradskog parlamenta i “obavezna investicija“ u svim predizbornim obećanjima DPS-a. Definitivno, trenutna gradska vlast nije u stanju da riješi ovako jedan kompleksan projekat. Smatram da je DPS ovu temu maksimalno zloupotrebljavao u svojim obećanjima i da je krajnje vrijeme da se ovo riješi”, smatra on.
Bešović se nada da će sredinom naredne godine lokalna vlast preći u opozicione klupe, a nova vlast ozbiljno prići ovoj temi i da će, konačno, ovaj projekat početi da se realizuje na korist građana Podgorice, a svakako ne na ekološku štetu stanovnika područja Zete i donjeg toka rijeke Morače.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.