Ministarstvo finansija preporučilo: Uspostaviti internu proceduru odobravanja ekskurzija i škola u prirodi

0

„U ovom slučaju, prikupljena sredstva imaju karakter javnih sredstava kojima raspolaže naručilac, koji je dužan da blagovremeno istraži tržište, planira i sprovede postupak ugovaranja usluge, a na osnovu iskazanog interesovanja učenika za organizaciju đačke ekskurzije i interesovaja za organizaciju iste na odreženoj ruti“, navode iz Ministarstva finansija.

Povodom učestalih dilema u odnosu na obavezu ugovaranja usluge organizovanja đačkih ekskurzija, usluga iz programa „Škola u prirodi“ i eventualno izuzeće ovih usluga od primjene propisa iz oblasti javnih nabavki, Ministarstvo finansija ukazuje da je članom 3 Zakona o javnim nabavkama propisano, između ostalog, da je javna nabavka skup poslova i aktivnosti koje sprovodi naručilac, u skladu sa ovim zakonom, radi nabavke robe, vršenja usluga ili izvođenja radova, za koje su obezbijeđena sredstva, bez obzira da li robe, usluge ili radovi imaju javnu namjenu.

„Poslovi javnih nabavki su: planiranje nabavke, sprovođenje postupka javne nabavke, izrada tenderske dokumentacije i drugih dokumenata, izrada ugovora o javnoj nabavci i praćenje realizacije ugovora o javnoj nabavci, kao i drugi poslovi povezani sa postupkom javne nabavke“, navode iz Ministarstva finansija.

Odredbama čl. 13-23 uređena su, dodaju, izuzeća od primjene ovog zakona, među kojima su izuzeća od nabavke specifičnih predmeta.

„Navedene usluge nijesu prepoznate kao izuzeče od primjene Zakona, uz napomenu da obaveza ugovaranja istih u postupku javne nabavke postoji samo u slučaju kada škola neposredsno prikuplja sredstva učenika. U ovom slučaju, prikupljena sredstva imaju karakter javnih sredstava kojima raspolaže naručilac, koji je dužan da blagovremeno istraži tržište, planira i sprovede postupak ugovaranja usluge, a na osnovu iskazanog interesovanja učenika za organizaciju đačke ekskurzije i interesovaja za organizaciju iste na odreženoj ruti“, navode iz Ministarstva finansija.

Naručilac, pojašnjavaju, nije dužan da ugovori predmetnu uslugu kroz postupak javne nabavke u slučaju kada učenici vrše uplatu sredstava turističkoj agenciji.

„U ovom slučaju, Ministarstvo finansija preporučuje predstavnicima Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, Zavoda za školstvo, te osnovnih i srednjih škola da uspostave internu proceduru odobravanja, radi blagovremenog planiranja i ugovaranja ovih usluga“, navode iz Ministarstva finansija.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.