Ministarstvo ekonomskog razvoja: Učinićemo sve da sezonu dočekamo spremni

1

Uzimajući u obzir aktuelne probleme u turizmu u kombinaciji sa problemima uzrokovanim kovidom-19, iz Ministarstva ekonomskog razvoja, na čijem je čelu Jakov Milatović, poručuju da će uraditi sve da ljetnju sezonu dočekamo spremni.

Usmjereni su na pripremu i obuku subjekata turističke privrede u okviru posebnog programa na kojem rade zajedno sa Svjetskom turističkom organizacijom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

Planira se i izrada nacionalne strategije u turizmu za period od pet godina. Očekivanja su da ćemo za narednu sezonu imati turiste sa tradicionalnih emitivnih tržišta Rusije, Srbije, BiH, Albanije, a već su ugovoreni i neki avio letovi.

Kako je Pobjedi kazala državna sekretarka za turizam u ovom ministarstvu Ivana Đurović, poseban program i obuka uključuje veliki broj hotelijera, ali i vlasnika privatnog smještaja i ugostitelja, a obuhvata plan oporavka turizma, razvoj zdravstveno-sigurnosnih protokola kao i plan promocije Crne Gore kao zemlje sa solidnim nivoom sigurnosti.

“Plan promocije obuhvatiće djelimično aktivnosti Nacionalne turističke organizacije i lokalnih turističkih organizacija učešćem na sajmovima i kreiranjem intenzivnije i sadržajnije digitalne marketing strategije kao i aktivnosti turističke privrede. Preduzimamo brojne aktivnosti kako bismo unaprijedili i intenzivirali poslovnu saradnju sa Poljskom, Češkom, Slovačkom, Rusijom, ali i zemljama u regionu”, kazala je Đurović, dodajući da paralelno pružaju podršku ostalim ministarstvima čije aktivnosti značajno utiču na turizam, kroz unapređenje administrativnih procedura u saradnji sa lokalnim samoupravama, turističkim organizacijama itd.

Očekuje, kaže, da će i ova godina biti puna izazova, “ali da ćemo odgovoriti sa kvalitetnom turističkom ponudom u skladu sa okolnostima”.

“Sa prvim konkretnim potezima javnost je već imala priliku da se upozna. Sektor turizma je najviše pogođena grana privrede u pandemiji koja nas je zadesila, te su logičan slijed djelovanja mjere koje je Vlada donijela u proteklom periodu”, kazala je Đurović.

Govoreći o zdravstvenoj situaciji i kako vakcinacija utiče na turizam kazala je da su svjesni činjenice da je negativni uticaj korona virusa na turističku sezonu ogroman.

Kada govori o sezoni 2021. godine, očekivanja su da ćemo imati turiste sa tradicionalnih emitivnih tržišta Rusije, Srbije, BiH, Albanije.

“Imajući u vidu da je Crna Gora prepoznata kao avio-destinacija, ponovno uspostavljanje letova i intenzivniji avio saobraćaj, uz neke nove destinacije, pored zdravstveno – sigurnosnih uslova, uticaće na ekonomske aktivnosti u turizmu. Pregovori sa low cost kompanijama su u toku, ali su neke od njih kao i druge avio-kompanije, njih petnaestak, već potvrdile letove za Crnu Goru”, nagovijestila je Đurović.

1 Comment
  1. Prof. dr Pustshija Mandarić, Nikšić komentariše

    Nastavite sa testovima, merama koje ne daju rezultate, osim što narod ostaje gladan. Uvodite nezakonite policijske časove, slušajte predstavnicu SZO kao da je ministar zdravlja i sezona će biti više nego uspešna.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.