Ministarka unutrašnje bezbjednosti SAD podnosi ostavku

0

Ministarka SAD za unutrašnju bezbjednost Kirstjen Nilsen odlazi sa tog mjesta, objavio je sinoć američki predsjednik Donald Tramp.

Tramp je u Tviter poruci napisao da je prihvatio njenu ostavku, zahvalio joj se na radu i objavio da će vršilac dužnosti na čelu njenog ministarstva, u kojem je 240.000 ljudi, biti dosadašnji komesar za carine i graničnu zaštitu Kevin Makalinen.

Makalinen je više godina bio zadužen za kontrolu granica što odražava prioritet koji Tramp pridaje u radu Ministarstva za unutrašnju bezbjednost, prvobitno osnovanom radi borbe protiv terorizma poslije napada 11. septembra 2011. godine, navodi agencija AP.

Nilsen je imenovana za ministarku za unutrašnju bezbjednost u oktobru 2017. godine. Na tom mjestu postala je oličje imigracione politike američkog predsjednika, uključujući i u sprovođenju kritikovane politike razdvajanja djece migranata od roditelja.

Dvije osobe upoznate sa ovim pitanjem rekle su da je Nilsen otišla juče da razgovara sa Trampom u Bijeloj kući poslije njihovog zajedničkog putovanja do američko-meksičke granice. Ti izvori kažu da je ona dugo bila nezadovljna zbog teškoće da dobije pomoć od drugih ministarstva sa sve većim brojem porodica koje pokušavaju ilegalno da uđu na američku teritoriju preko te granice.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.