Milović: Predložene izmjene nemaju za cilj smjenu Novovića

0

Predložene izmjene Zakona o državnom tužilaštvu, koje se tiču sastava Tužilačkog savjeta, nemaju za cilj smjenu glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, kako se potpuno neosnovano navodi u neutemeljenoj političkoj kampanji pojednih NVO, već je fokus na uspostavljanju ravnoteže između uglednih pravnika i državnih tužilaca, poručio je ministar pravde Andrej Milović.

Podsjetimo, ranije danas iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) naveli su da su zabrinuti da izmjene Zakona o tužilaštvu mogu dovesti do smjene Novovića, jer se tužiocima imenovanim u periodu prethodnog režima vraća kontrola nad Tužilačkim savjetom.

„U skladu s preporukama Venecijanske komisije (2021. i 2024.), predviđeno povećanje broja tužilaca u Tužilačkom savjetu sa četiri na pet, dok se broj uglednih pravnika smanjuje sa pet na četiri. Sva državna tužilaštva će biti ravnomjerno zastupljena, čime se osigurava nepristrasnost i transparentnost u radu Tužilačkog savjeta“, napisao je Milović na društvenoj mreži X, pa dodao:

„Ove izmjene podržava i Evropska komisija, što potvrđuje njihov značaj za jačanje pravosudnog sistema. Cilj Ministarstva pravde je unapređenje efikasnosti i transparentnosti pravosuđa kroz ozbiljan i odgovoran rad”, zaključio je Milović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.