Milović: Paradoks premijer saopštava da trgovinski lanci nisu krivi za porast cijena i uprkos tome uvodi mjere ograničenja cijena tim istim trgovinama

0

Simbolična odluka Vlade o ograničavanju marži u situaciji kada su cijene prehrambenih proizvoda u Crnoj Gori dostigle maksimum!

Poslije nezapamćenog rasta cijena prehrambenih proizvoda u predhodne dvije godine, i konstantnog pada kupovne moći u Crnoj Gori, „naknadna pamet“ neće pozitivno uticati na pad cijena, poručio je Nikola Milović, poslanika DPS-a u Skupštini Crne Gore.

„Post festum, populistički i teatralno, kako smo i navikli do sada, brza rješenja bez adekvatnih analiza za ‘instant’ bolji standard građana. Još jedna u nizu administrativnih mjera, koja neće imati uticaj pad nivoa cijena u Crnoj Gori“, saopštio je Milović.

Podsjetio je da su na svjetskim tržištima cijene hrane pale – u januaru 2024. na najniži nivo u gotovo tri godine pod pritiskom znatno jeftinijih izvora žitarica i mesa prema Organizaciji za hranu i poljoprivredu UN-a (FAO).

„Ono što je nevjerovatno, (paradoks) premijer saopštava da trgovinski lanci nisu krivi za porast cijena i uprkos tome uvodi mjere ograničenja cijena tim istim trgovinama. Takođe, priznaje da nema mehanizma da očuva standard građana kada su cijene u pitanju i konstatuje – ‘nadam se da je inflacija prošla…“, izjavio je Milović.

On je reklao da „pogledaju susjednu Hrvatsku, koja je prošle nedelje donijela šesti po redu paket podrške građanima za očuvanje životnog standarda vrijedan 503 miliona evra, upravo usmjeren zaštiti od inflacije“.

„Da ne pominjemo koliko je u Hrvatskoj veća proizvodnja, koliko se manje uvozi, koliko je manja inflacija u predhodne dvije godine, ali ipak je podrška države značajna, konkretna i usmjerena na one kojima najviše treba! Da je bilo znanja, želje i volje, paket podrške građanima koji smo kao poslanički klub DPS-a predstavili još u septembru 2023. godine bi riješio očuvanje standarda onih koji su najugroženiji i kojima je najviše potrebna podrška“, zaključio je Milović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.