Milo izgubio Nikšić, na redu je Herceg Novi

2

Izbori u Nikšiću nedvosmisleno su potvrdili da DPS i prvi čovjek te partije Milo Đukanović više iza sebe nemaju većinu građana Crne Gore, kaže za Sputnjik politički konsultant Vladimir Dobrosavljević, nakon lokalnih izbora u gradu pod Trebjesom na kojima je zabilježena rekordna izlaznost birača.

Kako navodi, izbori 9. maja u Herceg Novom će to još dramatičnije pokazati. Koalicija „Za evropski Nikišić“ predvođena DPS-om osvojila je 18 mandata, „Za budućnost Nikšića“ 11, a „Mir je naša nacija“ 10 mandata. Po jedan mandat dobili su „Crno na bijelo“ i „Narodni pokret“.

DPS i Milo izgubili Nikšić

“Jedino prelivanje glasova, u odnosu na parlamentarne izbore prošle godine, dogodilo se u okviru vladajuće većine, a DPS i Milo Đukanović su ovim porazom u Nikšiću pokazali da ostaju respektabilna politička snaga, ali da nakon trodecenijske vladavine više nemaju podršku građana Crne Gore“, kategoričan je Dobrosavljević.

Sagovornik Sputnjika dodaje da činjenica da su izbori protekli bez velikih incidenata, uprkos raznim najavama prethodnih dana, govori da je u Nikšiću pobijedila demokratija i da su građani bili u prilici da slobodno izraze svoje opredjeljenje.

“Rezultati, sami po sebi, bukvalno su potvrdili rezultate parlamentarnih izbora iz avgusta mjeseca prošle godine. Dakle, koalicije okupljene oko tri liste koje su stvorile novu većinu u državnom parlamentu su potvrdile svoje rezultate sa prošlih izbora, kao i razliku koja je postojala u tom trenutku. Naravno, ne treba zaboraviti da je koalicija oko DPS-a išla tada u koaliciji sa socijaldemokratama Brajovića, tako da su oni za toliko i povećali broj glasova, dok su koalicije koje čine skupštinsku većinu imale određene permutacije, pa je tako jedan dio sada prišao demokratama koji podržavaju premijera Krivokapića. Takođe, pojavila se i lista biznismena Dake Davidovića, ali suma sumarum svako je održao svoj fond glasova koje je imao na parlamentarnim izborima“, ocjenjuje Dobrosavljević.

Prelivanje glasova

Na pitanje da li je od nekog od učesnika na izborima očekivao više, politički konsultant odgovara odrično.

“Demokrate su unekoliko popravile svoj rezultat i nešto bolje prošle iz prostog razloga što je premijer Zdravko Krivokapić, koji je bio prvi na listi koalicije „Za budućnost Crne Gore“ na parlamentarnim izborima, sada podržao jednu listu koja je bila u koaliciji sa Demokratama. Dakle, ako ćemo bukvalno zbirno da posmatramo, takva koalicija je donijela novih osam posto glasova nekadašnjem rezultatu Demokrata. Dakle, došlo je do prelivanja glasova u okviru sadašnje skupštinske većine“, primjećuje sagovornik Sputnjika.

Očekivanja građana

Vladimir Dobrosavljević vjeruje da građani Nikšića sada očekuju da se vrlo brzo formiraju organi nove lokalne samouprave i da se što pre počne sa rješavanjem tekućih problema – od ekonomskih i privrednih, preko bezbjednosnih, pa do ovih vezanih za pandemiju koronavirusa.

“Čitav niz stvari u vrlo nezgodnom trenutku pašće na leđa novoj lokalnoj samoupravi, ali dobili su veliko povjerenje građana Nikšića i na njima je da preduzmu sve što je u njihovoj moći da ispune ono što su imali planirano u svojim programima za ove izbore“, zaključuje Dobrosavljević.

Nikšić je drugi grad po brojnosti u Crnoj Gori i na ovim izborima pravo glasa imalo je blizu šezdeset hiljada ljudi na 138 biračkih mjesta. Do 19 časova glasalo je više od 81,2 odsto birača, a policija je čitavog dana bila u pripravnosti kako bi preduprijedila eventualne nerede.

2 Comments
  1. Ivi komentariše

    Sve su bili četnici okupatori. Nijesu prestajala od priče. BRAVO SRBI! Jači ste i od stranke ambasada.

  2. Žile komentariše

    Dps pao. Samo još Plužine da oslobodimo od odpadak dps a Bajagića i njegove lopovske ekipe.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.