Miličković: Premijer Markovići štiti klan Đukanovića

0

Manjinski akcionar u Elektroprivredi Crne Gore Vasilije Miličković upitio je otvoreno pismo premijeru Dušku Markoviću, tražeći odgovore na nekoliko pitanja koja treba da saopšti javnosti, a tiču se Zakona o energetici.

„Markoviću da je EPCG Nikšić gradila mini hidroelektrane i vjetroelektrane Krnovo i Možur, a imala je sve potencijale i 300 miliona evra na računima oročenih kod banaka, da li bi na računima za struju bila rubrika OiE, i da li bi uopšte bila potreba da se 29. decembra 2015. godine vrše izmjene i dopune čl. 23 i 24 Zakona o energetici i Vaše tzv. Uredbe o podsticaju, koji su uzgred rečeno u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore, pitao je Miličković.

Takođe, dodaje, kako je moguće da menadžment u EPCG koji je nepunih 5km udaljen od Krnova nije prepoznao mogućnost i javio se na konkurs 2010.g. da gradi vjetroelektrane, a to prepoznaju Arapi, investitor iz Abu Dabija?

„Pa da EPCG prodaje struju po 95,99 evra/mw, a ne da je po Vašem naređenju po čl.24, stav 1. kupuje od Arapa i tako po najskupljoj cijeni u Evropi pljačka krajnje potrošače po CG. Kako je moguće da španska Fersa i kompanija Čelebić, a ne naša EPCG, te 2010. g. se ne javi i ne dobije posao izgradnje vjetroelektrana na Možuru?“, naglašava Miličković.

Objasnite g. Markoviću, dodaje on, kako je moguće da sa tim kompanijama iz Abu Dabija i sa firmom Enemalta sa Malte potpisujete ugovore o fiksnom otkupu struje 12 godina po cijeni 95,99 e/mw, a da prethodno nijeste donijeli odgovarajuću zakonsku regulativu?

„To ste uradili tek šest godina kasnije sa donošenjem tzv. Uredbe o podsticaju i izmjenom Zakona o energetici, članom 23 i 24 kojima ste unakazili sami zakon i Ustav Crne Gore, navodi Miličković.

Ističe, da je premijer unakazio postojeći zakon, maskirao Ustva CG kao najveći pravni akt, a u međuvremenu potpisao zakletvu da će na Ustav gledati kao na sveto pismo.

„Markoviću, odgovorite da li bi Arapi i Maltežani gradili vjetroelektrane, odnosno da li bi Maksimovićeva firma „Hidra“ gradila na Bukovici dvije minihidroelektrane, da ste svi, Vlada i investitori, poštovali Ustav? Da li znate i za jedan slučaj u svijetu, da se neka firma kao što je naša EPCG zakonskim aktom obavezuje da od konkurencije otkupljuje struju po petostruko većoj cijeni od cijene koštanja ili trostruko većoj od prodajne cijene EPCG? I šta je sa Ustavom CG koji to zabranjuje? Odnosno da li ste čuli da se struji kao berzansoj robi mijenja svakodnevno iz minuta u minut, a Vi ste je fiksirali na 12 i 30 godina kao najskuplju u Evropi“, naglasio je Miličković.

Takođe, upitao je kako je moguće da struja iz obnovljivih izvora koju proizvode tzv. Arapi i Mlatežani, bude “subvencionirana”, a da ista ta struja iz vjetroelektrane “Gvozd” i solarna energija sa “Bliske gore” u vlasništvu EPCG nece biti “subvencionirana” od strane krajnjeg potrošača.

„Markoviću, zamislite da Đukanovićeve elektrane iz obnovljivih izvora proizvedu istu količinu električne energije kao EPCG, koliki bi iznos OiE sledećih 12 ili 30 godina iznosio, i da li bi taj račun mogli platiti Švajcarci, Luksemburžani ili Norvežani koji imaju najači standard u Evropi? Zato nemojte, licemjerno je predstavljati Vaše razumijevanje za stanovništvo koje brani ekologiju od Bukovice, preko Bistrice, Štitarice do Plava, jer bi i sa tim kilovatima iz obnovljivih izvora, cijena struje poletjela u nebo. Onda bi ste ugrozili sigurni profit Đukanovića iz već izgrađenih i umreženih elektrana, pa ste samo iz tih razloga i godinama unazad stopirali izdavanje novih koncesija i dozvola“, kazao je Miličković.

Takođe, Miličković zahtijeva od Markovića da odgovori, čiji je interes da gradi i prodaje struju po CG osim investitora, odnosno Đukanovića, iz obnovljivih izvora, ako nije stanovništva i države?

„Premijeru, kao posledica moje podnesene Inicijative Ustavnom sudu 5. aprila, Vi ste na predhodnom premijerskom satu u Skupštini CG kazali, da ste u Vladi donijeli odluku da od 1. juna građani neće placati OiE1, već će Vlada iz ekol.taksi i iz budžeta plaćati taj iznos reketa koji vi zovete “subvencija”. Nemojte to ni slučajno uraditi sa OiE2, jer građanima je svejedno da li će taj reket plaćati direktno iz lijevog džepa kroz račune za struju ili iz raznih poreza kojima iz desnog džepa pune budžet CG? Odgovorite za koga će da važi čl. 24. stav 1. da će građani kao dodatak na računu za struju kroz OiE plaćati kao krajnji potrošači, ako Uredbom ukinete OiE na računima za struju?

Na kraju je dodao, da očekuje precizne odgovore premijera Markovića, te da će kopiju ovog pisma dostaviti i Kancelariji za EU, Aivo Oravu kako bi pratio zatvaranje poglavlja 23 i 24.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.