Miličković podnio prijavu protiv Mila zbog pljačke 600 miliona

0

Akcionar u Elektriprivredi Crne Gore Vasilije Miličković podnio je Vrhovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i drugih NN lica, zbog kako navodi, teške zloupotrebe službenih ovlašćenja.

„Milo Đukanović, kao predsjednik Demokratske partije socijalista, koja vrši vlast u kontinuitetu 30 godina, a on kao predsjednik države Crne Gore i premijer Vlade Crne Gore nakon što je parlament (koji kontroliše njegova DPS partija i on kao njen lider) 29. decembra 2015. godine donio je izmjene Zakona o Energetici. Ubacio čl. 23 i čl. 24 svakako suprotno Ustavu, donio tzv. Uredbu o podsticaju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Takođe, suprotno Ustavu i suprotno zdravom razumu odlučio je da investira oko 100 miliona evra, krijući se iza firmi svoga sina, kuma, rodbine i bliskih prijatelja u proizvodnji te robe – električne energije iz obnovljivih izvora„, navodi Miličković u krivičnoj prijavi dostavljenoj tužilaštvu 24. aprila, u koju je portal IN4S imao uvid.

Dalje dodaje da je Đukanović prethodno u Odbor direktora Elektroprivrede doveo svoje „provjerene poslušne kadrove“ iz njegove DPS partije.

„Krivokapića, Kneževića, Milovića, Igora Noveljića i druge, kojima je naredio da novac na žiro računu EPCG 200 do 280 miliona evra drže oročene kod raznih banaka, kao i kod Prve banke radi održavanja likvidnosti, sve dok traje njegovo investiranje u mini-hidroelektrane i vjetroelktrane na Krnovu i brdu Mozur“, ističe Miličković.

Prema njegovim riječima, da je Elektroprivreda, tj. njeno rukovodstvo investiralo u izgradnju tih elektrana, a imala je tri puta više novca nego je potrebno, kadrove, iskustvo, infrastrukturu, sve ateste i sertifikate, taj „monstruozni naum Mila Đukanovića“, bi propao u vodu.

„Milo osim novca (a da zamagli posao koristio je i kredit od IRF-a koji on kontroliše preko dir. Vukčevića) ništa od toga nije imao.

„Ni kadrove, ni iskustvo, licence, ali je imao neograničenu moć. Đukanović je, dakle prije nego je i jedan evro uložio u investiciju, u izgradnji potpisao ugovore sa samim sobom, u kojima je precizirano da se Vlada (Elektroprivreda) obavezuje da njegovu struju-robu otkupljuje 12 do 30 godina po nevjerovatno visokoj cijeni od 95,99 evra/mw, dok se na tržistu ista roba može kupiti po trostruko nižoj cijeni“, objašnjava Miličković.

Ovo normalni civilizovani svijet- Evropa ne pamti, dodaje Miličković, i pojašnjava da je Đukanović obavezao Elektroprivredu kroz novi čl.24. stav 1. :”Krajnji kupac električne energije dužan je da plaća nadoknadu za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora kao dodak na cijenu električne energije“.

„Ovo oslikava zarobljenost Vlade CG(koja predlaže izmjene Zakona o Energetici, donosi Uredbu o podsticaju* (čitaj reketiranju) proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora), Skupštine CG koja na sjednici 29. decembra, 2015. izglasava čl. 23 i 24. Zakona o energetici“, podsjeća Miličković.

Prema njegovim riječima, uvođenjem ovih članova Zakona o energetici i Uredbe za podsticaj, Đukanović je svjesno zloupotrebio svoju moć lidera DPS-a, partije koja u kontinuitetu vrši vlast u Crnoj Gori i koja je sa svojim partijskim vojnicima pokrila sva ključna i manje važna mjesta u svim državnim institucijama.

„Obesmislio je funkcionisanje pravne države što se najbolje vidi iz ovoga slučaja gdje su navedena dva člana 23.i 24. kao i Uredba, u suprotnosti u koliziji sa ostalim članovima Zakona o energetici kao što su: Unapređenje konkurencije na tržištu električne energije (uveden je monopol); čl. 4 stav 5 Zaštite krajnjih kupaca električne energije (krajnji kupac je reketiran dodatkom) i sl.

On ističe da je Đukanović, a ne Vlada, odlučio,da na energiju iz solarnih panela na Bliskoj Gori, koju tek sad gradi EPCG, neće dodavati na redovnu struju kao dodatak, jer bi cijene za krajnje potrošače el. energije “poletjela u nebo”.

„Pa bi kao bumerang i “njegov biznis” bio doveden u pitanje. Procjena stručnjaka je da će reketiranje-brutalna pljačka građana kroz OiE1 i OiE2 za 30 godina biti oko 600 miliona evra ili 20 miliona evra godišnje, ako to tužioci ne spriječe“, zaključuje Miličković.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.