Milatović se miješa u rad Skupštine, neprimjeren pritisak na poslanike

0

Najava predsjednika Jakova Milatovića da neće potpisati izmjene zakona o Radio i Televiziji Crne Gore, o kojima se još nije raspravljalo u Skupštini, predstavlja svojevrsni pritisak i miješanje predsjednika države u rad poslanika, smatraju pojedini aktivisti i članovi političkih subjekata.

Iz kabineta predsjednika države ćute na pitanje da li bi vraćanjem izmjena zakona o RTCG-u na ponovno odlučivanje, bilo ugroženo i dobijanje IBAR-a.

Crna Gora čeka IBAR dobacujući se zakonskim rješenjima. Tako je šef države već najavio da će izmjene zakona o RTCG-u, vratiti Skupštini na ponovno odlučivanje a da se o tom aktu ni u parlamentu još nije raspravljalo.

„To je prvi put da se tako nešto dešava u Crnoj Gori i predstavlja svakako jedan svojevrsni pritisak. Miješanje nadležnosit predsjednika u rad Skupštine i poslanika. Ovo je nešto što je neuobičajeno i neočekivano zato što su ovi zakoni usaglašeni i dobili zeleno svijetlo od EK pa nije jasno zbog čega je Milatović dao takvu najavu“, kazao je Miloš Pižurica iz Pokreta Evropa sad.

„Svaki neprimjereni komentar koji ide na nacrte zakona s tako visoke funkcije prema Skupšini negdje se može tumačiti kao pritisak ili neka vrsta prijetnje pogotovo ako predsjednik unaprijed bez da vidi finalnu verziju medijskih zakona najavljuje odbijanje da ih proglasi“, kazala je aktivistkinja za ljudska prava Bojana Jokić.

Takvo postupanje kaže Pižurica mora da zabrine, dok Jokićeva ukazuje da iza svega stoji politička igra.

„Igra moći oko lokalnih i javnog emitera RTCG. Zato što kao sto svi znamo tu su ogromni budžeti dosta zpaoslenih lica, preko 20 miliona godišnje prihoda, i ja mislim da je ulog veliki i da svaka politička struja djeluje u pravcu dobijanja tog medijskog giganta“, istakla je Jokić.

„Imam utisak da se loše prakse iz regiona gdje jedan političar želi da upravlja cjelokupnim procesima sada nekako preslikavaju i u Crnoj Gori“, kazao je Pižurica.

I dok mjesecima slušamo kako su svi u državi posvećeni ispunjavanju privremenih mjerila, da se predano radi na dobijanju IBAR-a, najava predsjednika uslijedila je svega nekoliko dana uoči sjednice parlamenta na kojoj bi trebalo da se usvoje ključni akti neophodni za napredovanje Crne Gore na evropskom putu.

 

(RTCG)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.