Mikić: Sramota je zarađivati na ljudskoj nesreći

0

Dok se građani i država pripremaju da umanje posljedice koronavirusa većina apoteka i veledrogerija na sramotan i bezobziran način koristi aktuelnu situaciju i drastično podižu cijene medicinskog alkohola, gelova za suvo pranje ruku, sredstava za dezinfekciju i sličnih preparata, saopštio je danas Zoran Mikić, izvršni direktor Građanskog pokreta URA.

On je poručio da je sramota zarađivati na ljudskoj nesreći.

“Tako imamo primjere da se litar sedamdesetoprocentnog alkohola juče u apotekama prodavao od 24 do 28 eura po litru, a do nedavno je koštao od 11 do 13 eura. Sredstva i gelovi za suvo pranje ruku od 100 ml juče su skočili sa dva na četiri eura prije nego što su potpuno nestali sa tržišta”, istakao je Mikić.

On je dodao da je shodno članu 44 Zakona o akcizama upotreba alkohola u medicinske svrhe oslobođena plaćanja akcize ukoliko ga nabavljaju zdravstvene ustanove.

“Juče smo imali prilike da vidimo da pojedine apoteke i veledrogerije u izjavama za medije daju lažne i netačne informacije da medicinskog alkohola i sredstava za dezinfekciju ima dovoljno. Već oko 16h u gotovo svim apotekama ovih sredstava nije bilo kao ni najave kada bi ih mogli dobiti ponovo”, kazao je Mikić.

Poručio je da je sramotno, nedopustivo i nehumano korišćenje ovakve situacije za kratkoročnu dobit i profit, kao i da je obaveza svih nas da doprinesemo da građani i država opasnost sa koronavirusom prebrode sa što manje posljedica.

“Država mora preduzeti efikasne mjere da zaštiti svoje građane od samovolje pojedinaca i onemogući da drastično skoče cijene medicinskih sredstava, ljekova i osnovnih životnih namirnica. Osim toga neophodno je već sada donijeti paket ekonomskih mjera kako bi se umanjila šteta za crnogorsku ekonomiju i predstojeću turističku sezonu” rekao je Mikić.

Dodaje da ne čudi poriv određenih ljudi da i u najvećoj muci maksimalizuju profit i zarade novac, ali sugeriše da svi moramo pokazati veći stepen solidarnosti i brige prema svojim sugrađanima.

“Sada nije vrijeme za jurenje profita, već za brigu o najugroženijim kategorijama stanovništva, pa apelujemo na sve apoteke u Crnoj Gori da koriguju cijene i da se ponašaju u skladu sa poslovnom etikom”, zaključio je Mikić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.