Mijatović bodri Orlove u Moskvi: Srbija može da nas sve iznenadi na Evropskom prvenstvu

0

Dueli sa Rusijom i Kriprom će predstavlati pretposlednji ciklus testova pred Evropsko prvenstvo u Njemačkoj, a susret zakazan za sutra u Moskvi istovremeno će biti prva provjera za Orlove u 2024. godini, odnosno od izborenog plasmana na kontinentalnu smotru jesenas.

Na aktuelnom gostovanju podršku selektoru Draganu Stojkoviću i njegovim izabranicima će između ostalih pružiti Predrag Mijatović, legendarni fudbaler koji je gost Fudbalskog saveza Srbije u prijestonici Rusije.

„Zahvalan sam Fudbalskom savezu Srbije na pozivu da budem njihov gost. Drago mi je da sam tu, da vidim kakav je ambijent. Sa Piksijem sam dugogodišnji prijatelj, a sa ljudima u Savezu imam vrlo dobar odnos. Uživaćemo u Moskvi, ambijent je dobar, a momci su motivisani i fokusirani na Evropsko prvenstvo što je vrlo bitno. Smatram da Srbija može da nas iznenadi na Evropskom prvenstvu, ima kvalitet. Potrebno je zaboraviti šta je bilo u Kataru i koncentrisati se na Njemačku. Nadam se da ćemo sjutra uživati u Moskvi, idemo do pravih rezultata“.

Uprkos epitetu kontrolnog susreta izvjesno je da će Rusija izaći sa visokim ambicijama na megdan s obzirom na suspenziju i činjenicu da će posle dvije i po godine odmjeriti snage sa nekom evropskom selekcijom.

„Sjećam se naših utakmica protiv Rusije. To su fina iskustva, doduše sada već davna. Ovo je prijateljska utakmica gdje će se videti neke stvari i izvući pouke. U današnje vrijeme nema prijateljskih utakmica i interesuje me kakav će duel biti. Rusi su motivisani jer je ovo jedini način da urade nešto, zbog embarga. I mi smo prošli kroz slično iskustvo“.

Sa druge strane, iz perspektive Srbije će provera koja slijedi, kao i sve ostale do puta u Njemačku, predstavljati priliku da se Orlovi pripreme za takmičenje iščekivano 24 godine. Upravo Mijatović je bio dio reprezentacije koja je 2000. godine igrala u Belgiji i Holandiji, a nekadašnji ofanzivac ne skriva da nije mogao da nasluti da slijedi tako dug izostanak sa kontinentalne smotre.

„Ne bih vjerovao da mi je neko rekao da ćemo čekati 24 godine, kao što niko ko voli fudbal ne bi mogao da povjeruje. To je zaista dug period, ali je Piksi odveo reprezentaciju na Svjetsko prvenstvo, što je bitno i pozitivno, a zatim i na Evropsko prvenstvo. To je dobar ciklus, povezana dva velika takmičenja, a apsolutno sam siguran da tu nije kraj. Nadam se da je ekipa kadra da uradi našto i imam osjećaj da će ovo Evropsko prvenstvo biti pravo za Srbiju. Kada pričamo o poslednjem kontinentalnom takmičenju na kojem smo učestvovali vraćaju mi se slike iz tog perioda. Bili smo dobar tim, dobra generacija, ali su nas sačekali ti Holanđani, kao i na Svjetskom prvenstvu kada sam promašio penal. Htjeli smo da se na Evropskom prvenstvu revanširamo, ali su nas tada baš deklasirali. Srbija je u komplikovanoj grupi, jer su sve grupe komplikovane, ali smatram da može da prođe bez problema grupnu fazu, a kasnije je sve moguće“.

Kao nekadašnji golgeter, Mijatović je poseban osvrt napravio na konkurenciju među ofanzivcima i činjenicu da su Aleksandar Mitrović, Dušan Vlahović i Luka Jović ostavili zapažen trag u mesecima iza nas.

„Kada su špicevi u pitanju, njihove igre su dobra i pozitivna vijest. Fudbal se igra za golove. Da biste pobijedili morate da postignete gol više i kada bi se utakmice igrale na 0:0 fudbal ne bi bio to što jeste. Srbija ima sreću da ima tri velika napadača, u velikim klubovima. Mitrović i dalje postiže golove, još je kandidat za Zlatnu loptu i najbolji jestrelac u istoriji Srbije, Jović se probudio, Vlahović igra sjajno… Selektor je na slatkim mukama, ali to bi svaki selektor voleo – tri špica u top formi. Ne mogu da igraju sva trojica, ali je svakako pozitivna situacija“.

(Mocart sport)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.