Mihailović: Rezultati maturskog ispita crveni alarm

0

Loši rezultati učenika na maturskom testiranju ukazuju da u crnogorskom obrazovnom sistemu mora nešto hitno da se mijenja, ali ovi rezultati nisu bili neočekivani, istakla je za TV Adria Kristina Mihailović iz udruženja “Roditelji”.

Obrazovni sistem Crne Gore već godinama je u centru pažnje javnosti zbog loših rezultata koje učenici postižu na međunarodnim i maturskim testiranjima, uprkos tome što iz godine u godinu imamo sve više “Luča”. Da su poslednji podaci, gdje je konstatovano da čak 501 maturant nije položio ispit iz maternjeg jezika, „crveni alarm” za cjelokupno društvo – stava je i Mihailović.

“Mislim da je bilo za očekivati da se ovako nešto desi s obzirom na to da je ove godine bila drugačija procedura, odnosno da je zaista vođeno računa o tome da se ne prepisuje, da su pravila bila mnogo stroža nego do sada i da je inače cijeli proces protekao na nekom mnogo ozbiljnijem nivou nego do sada”, rekla je Mihailović.

Ona navodi da rezultati nisu iznenađujući, jer već godinama različiti relevantni testovi ukazuju da crnogorski obrazovni sistem ima problem.

Ipak, ona podsjeća da je dobra stvar u ovom trenutku to što se konačno javno od strane nadležnih institucija izanalizirala situacija, te da je najavljeno da će se nešto konkretno promijeniti.

“Zato što smo puno godina izgubili pričajući o tome, uglavnom nezvanično. Treba nam konkretan korak, treba da se nešto desi da bi pokrenuli adekvatan korak. Ko je kriv, da li je to nastavnik ili dijete ili roditelj – mislim da u ovoj priči nema ni vajde više od svega toga. Svi dobro znamo koliki je stepen odgovornosti svakog u lancu. Važno je da da se neke stvari hitno promijene”, dodaje Mihailović.

Ona navodi da se nada da je ovo posljednji alarm da se nešto konkretno mora preduzeti.

Podsjeća i da je započeo proces reforme obrazovanja, te da će se u tom procesu obuhvatiti svi predlozi i sugestije, te da će zaposleni u sistemu obrazovanja, naročito oni koji su prepoznati po svom kvalitetnom radu, biti maksimalno uključeni u reformu.

“Najlakše bi bilo reći da su za ocjene krivi samo nastavnici ili samo roditelji, ali mislim da apsolutno to nije tako. Ima udjela i jednih i drugih. Najmanje treba kriviti djecu, jer ona funkcionišu na način kako smo ih mi kao roditelji naučili. Odgovornost je i jednih i drugih i moramo to da priznamo i kada se javno govori o tome pa se zauzima druga strana što nije dobro… Mislim da smo svi svjesni šta griješimo”, istakla je Mihailović.

Među problemima sistema svakako su i pritisak roditelja na djecu da imaju što bolje ocjene, nedovoljno preneseno znanje od strane profesora, a Mihailović ističe i trendove koji su aktuelni u ovom trenutku i koji su doveli do stagnacije sistema obrazovanja.

“Naš sistem obrazovanja stagnira, već godinama na način prenošenja znanja, jer mi živimo u nekom potpuno drugom vremenu nego što naša djeca žive i kako to što uče u školama prihvataju, razumiju i primjenjuju i to je pitanje. Mislim da smo svi svjesni koliko doprinosimo svemu ovome, nebitno je da to konstatujemo da bismo jedni druge javno osuđivali, ali je bitno da prepoznamo šta moramo i šta možemo da uradimo”, naglasila je Mihailović.

Poslednji rezultati učenika ukazuju da je obrazovni sistem spreman za značajne promjene. Visok broj odlikaša i nosilaca diploma “Luča” čije znanje ne ide rame uz rame sa diplomama predstavlja upozorenje cjelokupnom društvu da stvari ne idu u dobrom pravcu, prenosi TV Adria.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.