Mihailović: Državne institucije zloupotrebljavaju akt Vlade

0

Udruženje Roditelji obratilo se premijeru Zdravku Krivokapiću i Savjetu za borbu protiv korona virusa i zatražili od njih da apeluju na državne, ali i druge institucije da ne zloupotrebljavaju naredbu Vlade kojom je propisano da se roditelju djeteta do 11 godina života mora obezbijediti pravo na plaćeno odsustvo sa rada zbog pandemije izazvane korona virusom.

Kako je Pobjedi rekla izvršna direktorica te NVO Kristina Mihailović, veliki broj državnih institucija proizvoljno tumači naredbu koja je donešena u oktobru prošle godine.

Zbog prekida rada škola i vrtića, zbog obuzdavanja pandemije korona virusa, naredbom Vlade, odnosno tadašnjeg Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti propisano je da se tokom tog prekida jednom od roditelja (staratelja/ hranitelja/ usvojitelja ili samohranom roditelju) djeteta koje nije starije od 11 godina života i djeteta sa smetnjama u razvoju obezbjeđuje pravo na plaćeno odsustvo sa rada. Dio državnih institucija i javnih firmi u opštinama, naročito posljednjih dana, koriste stalne izmjene mjera koje donose nadležni i zloupotrebljavaju naredbu koja je, činjenica je, još na snazi i onemogućavaju zaposlenima da ostvare svoja prava.

Mihailović kaže da su za šest dana dobili čak 81 pritužbu roditelja koji su se požalili da ne mogu da ostvare svoja prava.

“Većina njih radi u državnoj upravi. Poslodavci ih ubjeđuju da ta mjera uopšte više ne važi, te da je nema u Službenom listu, što apsolutno nije tačno. Prvo što je problematično je da se na čudan način tumači odredba koja se odnosi na one roditelje koji rade u institucijama koje su izuzete od naredbe. I u tim situacijama jedan od roditelja ima pravo na plaćeno odsustvo, ali institucije to tumače kao da oboje moraju da rade u istoj instituciji, što je besmisleno, i ne smije se tumačiti na taj način. Tako ljudi koji rade u institucijama izuzetim od naredbe ne mogu da ostvare pravo koje im pripada”, navodi Mihailović.

Drugi je problem, kaže ona, što su se neke od institucija koje nijesu na spisku izuzetih od naredbe, „samoproglasili“ izuzetim jer im tako odgovara.

“Dodatan problem imaju samohrani roditelji koji rade u ovim institucijama jer se traže nepreciznosti do sitnih detalja, ali smatram da je naredba jasna i da se ne smije tražiti dlaka u jajetu”, kategorična je Mihailović.

U naredbi se navodi da se pravo na plaćeno odsustvo ne odnosi na zaposlene u zdravstvu, Ministarstvu odbrane, Agenciji za nacionalnu bezbjednost, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Upravi policije, Upravi carina, Poreskoj upravi, Upravi za nekretnine, Direktoratu za državni trezor u Ministarstvu finansija koji rade na poslovima realizacije Programa pružanja podrške privredi i zaposlenima, u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog korona virusa, koji je donijela Vlada Crne Gore.

Izuzeti su i zaposleni u Upravi za inspekcijske poslove, Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, ustanovama za smještaj lica iz oblasti za socijalnu i dječju zaštitu, Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, službama zaštite i spašavanja i u drugim organima, službama i pravnim licima čija djelatnost je nezamjenjiv uslov života i rada građana“, osim ako su oba roditelja zaposlena kod ovih poslodavaca.

Na pres konferenciji Ministarstva zdravlja 11. marta, državni sekretar u Ministarstvu finansija Janko Odović je, na pitanje da li će se puna zarada isplaćivati jednom roditelju u onim porodicama u kojima oba roditelja rade u institucijama koje su izuzete od naredbe, rekao da apsolutno hoće.

“Naknada će im se obezbijediti. U takvim uslovima jedan roditelj koji podnese zahtjev imaće pravo na nadoknadu, to je jedino moguće i pravično “, precizirao je tada Odović.

Naredbom je predviđeno da se subvencije za plaćeno odsustvo roditelja isplate u skladu sa Programom pružanja podrške privredi i zaposlenima, u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog korona virusa.

Izvor: CdM

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.