Merkelova napadnuta u EPP

0

Njemački list “Velt” objavio je da je Angela Merkel žestoko napadnuta na sinoćnjem sastanku čelnika Evropske narodne partije u Briselu, uoči početka samita EU.

Kako je naveo ovaj list, Merkelova je “izolovana”.

Ansa prenosi da njemački “Velt”, pozivajući se na neimenovani izvor, piše da je više lidera EPP, među kojima i bugarski premijer Bojko Borisov, optužilo Merkelovu za nedovoljno poštuje interese EPP, kao i da na samitu G20 u japanskoj Osaki nije učinila dovoljno za Manfreda Vebera.

Njemački konzervativac je važio za glavnog kandidata za predsjednika Evropske komisije, ali je nakon Osake u prvi plan isplivao holandski socijaldemokrata Frans Timermans.

Briselski sajt Politiko.eu izvijestio je o “pobuni” u EPP protiv predloga da Frans Timermans postane novi predsjednik Evropske komisije, a sve to uoči vanrednog samita EU čiji je početak, inače, sinoć kasnio upravo zbog dužeg trajanja sastanka lidera EPP.

“Politiko” navodi da sporazum sa dvodnevnog samita G20, završenog prije dva dana u Osaki, sada izgleda “poput slijepe ulice”.

Navodi se i da su lideri EU koji su stizali na samit sinoć ukazivali na to da je u EPP, kojoj pripadaju i demohrišćani Merkelove, došlo do pobune.

Hina je prenijela da je Merkelova prva izašla sa sastanka lidera EPP.

Prema izjavi koju je generalni sekretar njemačkih demohrišćana Paul Zjemjak dao javnom servisu ARD, on izgleda da nije spreman da se odrekne Manfreda Vebera kao vodećeg kandidata za predsjednika Evropske komisije.

“On ima najveći blok iza sebe… zbog toga Manfred Veber treba da postane predsjednik Evropske komisije. Bilo šta drugo bilo bi nezamislivo”, kazao je Zjemjak.

Prema informacijama Politika dobijenim od tri neimenovane diplomate, dogovor najvjerovatnije neće biti postignut, a jedan od njih je čak prenio da se priča o održavanju novog samita EU, potencijalni datum je 15. jul.

Operativci iz drugih evropskih političkih grupacija kažu da se sada radi na novom planu, uključujuči i mogućnost da liberalna kandidatkinja Margrete Vesteger, danska političarka koja je do sada obavljala funkciju komesarke EU za konkurentnost, postane predsjednica Evropske komisije.

Navode se i izjave drugih zvaničnika koji kažu da se u priču za novog šefa Evropske komisije vratio konzervativni francuski političar Mišel Barnije, glavni pregovarač EU oko Bregzita.

Večera kojom je trebalo da bude otvoren samit EU trebalo je da počne u 18 časova, ali je pomjerena za 45 minuta, a u međuvremenu su konsultacije sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom imali predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk i čelnici Višegradske grupe (Češka, Slovačka, Poljska, Mađarska).

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.