Merkelova nakon 12 sati razgovora: Imamo novu pandemiju, još strožije mjere

0

Nakon maratonskog sastanka guvernera njemačkih pokrajina i kacelarke Angele Merkel, ona se jutros oglasila i svima saopštila da se mjere pooštravaju. Prema njenoj odluci, Njemačka produžava restrikcije na još mjesec dana i uvodi još neke stroge mjere tokom pet dana uskršnjih praznika u nastrojanju da zaustavi širenje virusa korona.

Ona je u izjavi, posle video razgovora sa 16 guvernera njemačkih država koji je trajao 12 sati, rekla da će restrikcije koje su uvedene do 28. marta, ostati na snazi do 18. aprila.

“Mi takoreći imamo novu pandemiju. Imamo u suštini novi virus, naravno istog tipa ali sa potpuno drugačijim karakteristikama, znatno smrtonosniji, znatno infektivniji i infektivan na duže vrijeme”, rekla je Merkel.Većina prodavnica biće zatvorena i vjerske službe otkazane za Uskršnji vikend od 1. do 5. aprila u okviru pojačanih restrikcija uvedenih da se zaustavi širenje zaraze kovida 19, objavila je Merkel.

Okupljanja, kao i restorani na otvorenom biće zabranjeni od 1. do 5. aprila i samo prodavnice sa hranom mogu ponovo da da budu otvorene 3. aprila.

Pored toga brojne restrikcije na snazi od kraja 2020, kao što je ograničenje privatnih okupljanja, zatvaranje kulturnih mjesta i mjesta za zabavu produžene su do 18. aprila.

“Situacija je ozbiljna, broj slučajeva raste eksponencijalno i kreveti u intenzivnoj njezi se ponovo pune”, rekla je kancelarka na konferenciji za novinare posle 12 sati razgovora sa guvernerima.

Rekla je da se radi o “eksponencijalnom rastu epidemije” izazvanom britanskim sojem virusa.

Ponovo je aktivirana mjera o hitnom zaustavljanju aktivnosti koja se prema dogovoru uvodi kada broj slučajeva zaraze pređe 100 na 100.000 stanovnika tokom sedam dana.

Stopa zaraze je juče u Nemačkoj prešla 107,3 slučaja na 100.000 stanovnika, sa 7.700 novih slučajeva zaraze i 50 umrlih.

Neće biti uveden policijski čas i neće biti zatvorene škole. Školska nastava već je bila prekinuta od decembra do februara i brojni đaci se još nisu vratili na časove ili dolaze u školu svaki drugi dan.

“Mi smo u trci da se vakcinacinisanje sprovede što je brže moguće”, rekla je kancelarka.

Zbog straha od povećanog broja putovanja u inostranstvo tokom praznika vlasti su takođe uvele obavezu testiranja na kovid 19 za putnike aviona prije putovanja u Nemačku.

Merkel je rekla da će situacija biti bolja kada više ljudi bude vakcinisano.

U Nemačkoj je do nedelje vakcinisano samo oko devet odsto stanovništva prvom dozom vakcine, a četiri odsto je dobilo obje doze.

Merkel je rekla i da podržava nastojanje Evropske komisije da blokira isporuku vakcina i komponenti za vakcine iz EU da bi se osiguralo ispunjavanje prethodno ugovorene isporuke Uniji, navodeći probleme sa snabdjevanjem vakcina Astra Zeneke, prenosi B92

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.