Merkel: Učiniću sve za datum pregovora Sjeverne Makedonije sa EU

0

Njemačka kancelarka Angela Merkel je poručila da će učiniti sve kako bi se do oktobra odredio datum o početku pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom o članstvu u EU.

Kako prenosi MIA, njemačka kancelarka je dodala da je u pitanju nekoliko nedjelja.

“Učiniću sve što mogu da se usvoji ta pozitivna odluka zato što je Sjeverna Makedonija uradila posao za primjer potpisivanjem Prespanskog sporazuma (s Grčkom). Riječ je o nekoliko nedjelja, zaista, i naše zalaganje stoji, odnosno uradiću sve što je do mene i uložiću svu svoju političku težinu za ovo pitanje”, kazala je Merkelova.

Datum o pregovorima sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom trebalo je da bude određen na samitu lidera EU ove nedjelje, međutim, odluka je odložena, zbog, kako su naveli, tehničkih pitanja, odnosno zato što njemački Bundestag nije stigao da odobri takvu odluku.

Brojni poslanici Bundestaga, kao i vladajuća njemačka stranka Hrišćansko-demokratska unija (CDU) saopštili su takođe da nema razloga za brigu, jer, kako navode, Sjeverna Makedonija će dobiti sigurno datum, a u pitanju je samo odlaganje od dva mjeseca.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.