Merkel: Evropska unija treba veće kapacitete za proizvodnju vakcina

0

Njemačka kancelarka Angela Merkel u četvrtak je branila odluku svoje vlade da nabave vakcine protiv korona virusa zajedno s drugim državama članicama Evropske unije, rekavši da bi neuspjeh da to učine uzdrmao Uniju do temelja, prenosi Rojters.

“Uprkos svim žalbama, bilo je ispravno pouzdati se u zajedničku nabavku i odobravanje vakcina od strane Evropske unije”, rekla je njemačkim zakonodavcima uoči samita EU.

“Sad kad vidimo da čak i male razlike u distribuciji vakcina izazivaju velike rasprave, ne bih voljela zamišljati da li su neke države članice imale vakcine, a druge nisu. To bi uzdrmalo unutrašnje tržište do temelja”, rekla je.

Čelnici Evropske unije razgovaraće o tome kako osigurati da se više vakcina proizvodi na evropskom tlu, jer su problemi s opskrbom bloka više povezani s nedostatkom proizvodnih kapaciteta nego s nedovoljnim narudžbama, rekla je Merkelova, navodi AFP.

“Britanske proizvodne lokacije proizvode vakcine za Britaniju, a Sjedinjene Države ne izvoze, pa se oslanjamo na ono što možemo napraviti u Evropi,” rekla je ona.

“Moramo pretpostaviti da virus, sa svojim mutacijama, može biti tu još dugo vremena pa pitanje (proizvodnje vakcina) ide dalje od ove godine,” dodala je.

Uz to, trebalo je obaviti više posla na osiguranju da i ostatak svijeta ima vakcine, jer bi u suprotnom nastajale nove mutacije, od kojih bi neke mogle biti otporne na vakcinu, upozorila je Merkelova.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.