Meksički predsjednik: Mudro ćemo odgovoriti na Trampove prijetnje

0

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopes Obrador, saopštio je da će mudro odgovoriti na prijetnje američkog predsjednika Donalda Trampa novim tarifama na meksičku robu.

Tramp je pozvao Meksiko da konačno uradi “ono što se mora učiniti” i riješi problem imigracije, dan nakon što je njegova administracija zaprijetila uvođenjem tarifa na uvoz meksičke robe kako bi se Meksiko natjerao da spriječi ilegalni prelazak ljudi u Sjedinjene Američke Države (SAD).

Savjetnik Bijele kuće za trgovinu, Piter Navaro, rekao je da veruje da će Meksiko odgovoriti pozitivno i brzo na Trampov zahtjev da zaustavi ilegalnu migraciju, prenosi Tanjug.

S druge strane, Obrador je kazao da Meksiko neće odgovoriti na Trampovu prijetnju tarifama očajanjem, već insistiranjem na dijalogu.

“Odgovorno sprovodimo našu imigracionu politiku”, rekao je Obrador, ali nije obećao nove akcije na spriječavanju priliva centralno-američkih imigranata koji preko Meksika stžu do granice SAD-a.

“Moramo da pomognemo tako da oni ne ulaze u SAD ilegalno, ali to moramo da uradimo poštujući ljudska prava”, dodao je Obrador.

Na pitanje novinara zašto Meksiko ne preskoči dijalog i ne pokrene tužbu pred međunarodnim trgovinskim instancama, Obrador je rekao da to nije samo pravna stvar.

“Želimo da imamo dobre odnose sa američkom Vladom”, rekao je Obrador.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.