Medojević: Računi stižu na naplatu, narod plaća ceh!

0

-Računi za parazitsku i lopovsku ekonomiju zasnovanu na zaduživanju i uvozu i nekontrolisanoj vladinoj potrošnji pristižu. Kad stane priliv iz ekonomije, kriminala od šverca droge i cigareta i pranja novca, nelikvidnost se odmah pokazuje. Propala emisija državnih obveznica je opasan alarm da je bankrot javnih finansija blizu. Život na tuđi račun se okončava. Bećarska ekonomija rasprodaje porodičnog srebra i zaduživanja ima svoj kraj, ocijenio je predsjednik PzP-a Nebojša Medojević.

Prema njegovim riječima, stižu krediti na naplatu.

-Plus kineski dug za patrljak auto puta i novi računi za obilaznice i prateću infrastrukturu. O lošim kreditima koje su menadžeri banaka davali tajkunskim režimskim firmama, pričam od 2007. Još je tragičnija situacija sa plasmanima državnog Investiciono Razvojnog Fonda. Procenat nenaplativih kreditnih plasmana IRF je veći nego kod svih komercijalnih banaka zajedno. Samo u 2018 preko 500 miliona je otišlo iz Crne Gore. Odliv kapitala, smanjenje depozita u bankama, smanjenje novih kredita, stečaj u bankama, propast emisije državnih obveznica…. Pričam i pišem godinama o tome. Nijesmo svi ćutali. Održiva ekonomija se zasniva na proizvodnji, štednji, izvozu i pametnoj produktivnoj vladinoj potrošnji. Nažalost, kao da me moj narod nije dobro slušao. Krah banaka je morao biti upozorenje, saopštio je on.

Kriza likvidnosti privrede prenosi se na bankarski sektor i na krizu likvidnosti javnih finansija.

-Narodski rečeno- NEMA PARA. Narod podiže depozite iz banaka jer su vidjeli da CBCG nije u stanju da zaštiti njihov novac i da se vodi računa samo o novcu tajkuna bliskih šefu režima. Ovo je još jedan ozbiljan rizik za stabilnost zemlje. Ozbiljne zemlje bi tražile što širi konzenzus oko mjera oporavka. Naša vlast nastavlja da proganja DF i širi mržnju.
Ali premijer Marković širi lažni opzimizam i zabija glavu u pijesak. Jasno je da niti zna niti razumije šta se dešava u ekonomiji zemlje. Nije isto švercovati cigare i prisluškivati opoziciju i voditi zemlju, rekao je on.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.