Medojević na Odboru za bezbjednost: Sinove funkcionera DPS-a zaposlili u obavještajnu službu

0

Skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu podržao je na današnjoj sjednici Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odbrani.

Predlog zakona podržalo je sedam poslanika Demokratske partije socijalista i Socijaldemokrata, a protiv su bila dva poslanika Demokratskog fronta.

Glavna rasprava se vodila oko dijela koji se tiče Obavještajno bezbjednosnog direktorata u Ministarstvu odbrane.

Dok je ministar odbrane Predrag Bošković napomenuo da sve zemlje članice NATO koje imaju vojsku imaju i vojno-obavještajnu službu, član Odbora Nebojša Medojević (DF) kazao je da će njeno unaprjeđenje izazvati nestabilnost.

Poslanik DF-a je kazao da je premijer Duško Marković, u vrijeme dok je bio na čelu Agencije za nacionalnu bezbjednost, govorio da je intencija vlasti da centralizuje sve obavještajno bezbjednosne resusrse kako bi se spriječilo preplitanje nadležnosti i kako bi se spriječile greške u funkcionisanju bezbjednosno obavještajnog sstema i zloupotreba srestava.

“Crna Gora je mala zemlja. Sasvim je dovoljno da kompletan obavještajno bezbjednosni potencijal i kapaciteti budu u Agenciji za nacionalnu bezbjednost. A sad imate u policiji, u Ministarstvu odbrane i u ANB,” kazao je Medojević, ocjenjujući da to vodi dodatnoj nestabilnosti države i sukobima između obavještajno bezbjednosnih struktura.

Poslanik DF-a je dodao i da je sumnjiv sastav kadrova bezbjednosno obavještajne službe Vojske Crne Gore.

“Sin premijera je tamo neki funkcioner. Sin ministra policije… Tako da pravimo porodične bezbjednosne službe i da sad i nasljednici nastavljaju to da rade, za nas iz DF-a je apsolutni znak da Crna Gora ide ka militarizaciji, dubljen i snažnijem kršelju ljudskih prava i zloupotrebama službi bezbjednosti,” kazao je on na sjednici Odbora.

Čitajući odredbe, kazao je i da Obavještajno bezbjednosni direktorat može tajno prikupljati podatke primjenom posebnih sredstava prema licima zaposlenim u Ministarstvu, licima u službi u Vojsci i sa njima povezanim licima.

“Šta znače povezana lica sa ovim licima? Jesu to članovi porodice? Jesu to lica koja su njihovi školski drugovi, kumovi, jesu li to lica sa kojima su lica zaposlena u Vojsci vezana sa nekim poslvima.. Toliko se širi obim prisluškivanja ove obavještajne službe koja lako može da sklizne u zloupotrebe,” kazao je on.

Ministar odbrane je pred članovima Odbora kazao da je Predlog zakona dobro napravljen i da su rješenja koja su u njega ugrađena kvalitetna ono što su interesi Crne Gore kada je u pitanju njen koncept odbrane.

“Od svih 29 članica NATO, 28 ima vojsku i vojno-obavještajnu službu. Ta vojno-obavještajna služba je postojala i u prethodnim državama i siguran sam da ova koju mi trenutno podižemo – ona je formirana i postoji – sada joj se daje oblik Direktorata upravo kako bi joj se dalo na značaju i na svemu ostalom. Ona nijednim svojim dijelom ne prelazi svoje integerencije. Sve ovo što je rađeno i ugrađivano kada je u pitanju vojno obavještajni direktorat je rađeno u saradnju sa ANB, i na Predlog zakona je ANB dala pozitivno mišljenje i dobro se zna koje su nadležnosti ANB a koje direktorata”, odgovorio je Bošković Medojeviću.

Na pitanje Medojevića o nabavi tehnike za elektronsko prisluškivanje, Bošković je kazao da ono nije nabavilo takvu opremu.

“Vi sebe doživljavate kao izuzetno informisanim i obaviještenim. Ja sam računao da tu imate dobre informacije, ali očigledno slušajući vas danas da nemate nikakve informacije. Da vas neko pogrešno obavještava.. Što se tiče prikupljanja informacija i mjere tajnog nadzora, siguran sam da znate – iako to zloupotrebljavate danas – da za vojno-obavještajni direktorat to je radila, radi i radiće ANB”, kazao je Bošković.

Na komentare poslanika DF-a o gubljenju dijela suvereniteta kao članice NATO, ministar odbrane je ukazao na razliku između koncepta tog vojno-političkog saveza i Evropske unije.
“Sjevernoatlantski ugovor nije gubljenje kompletnog ili dijela suvereniteta, već je, recimo, učanjenje u Evropsku uniju gubljenje dijela suvereniteta i prenosite dio suvereniteta,” kazao je on.

Zbog načina na koji je predsjedavao sjednicom, poslanik DF-a je predsjedniku Odbora Obradu Mišu Stanišiću kazao da nastavlja školu Ranka Krivokapića…”koji je koristio predsjedavajuću poziciju da polemiše i da komentarišete sa učesnicima u razgovoru… Samo da konstatujem da je bivši predsjednik Odbora, dobri i pošteni Meco Nuhodžić bio mnogo neutralniji i korektniji… Meco radi iza leđa, ti nam odma kažeš”, kazao je Medojević.

Stanišić je odgovorio da nije bio u školi Krivokapića, ali konstatovao da je Medojević dobro savladao.

Krivokapić je član Odbora za bezbjednost i obranu, ali nije prisustvovao današnjoj sjednici.

Na sjednici su u jednom trenutku poslanici DF-a pomenuli i da je posljednje istraživanje pokazalo pad podrške DPS-u.

Član Odbora Luiđ Škrelja kazao je poslaniku DF-a ne brine o rejtingu DPS, nego o svojoj partiji koja, kako je ocijenio, nestaje.

“Svako nosi krst za sebe. Oni koji vjeruju u krst, treba da se vjeruje u krst da bi se nosio krst,” kazao je Škrelja, koji je Medojevića nazvao “gospodin obavještajac”.

Predsjednik Odbora se potom našalio, zahvalio Škrelji na “na konstruktivnoj raspravi”.

(Vijesti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.