Medojević: Banke su opljačkale narodne pare

0

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević saopštio je da “nijesmo svi ćutali o krizi banaka”.

“Pričao sam, pisao, upozoravao, prije dvije godine. Nijeste me slušali. Kad svima bude jasno, biće kasno. Ostaćete bez svojih para u bankama, kazao je on.

Prema njegovim riječima, para u bankama nema.

“Vaše pare koje ste deponovali, ili koje imate na računima su potrošene u rizične kreditne plasmane režimskim tajkunima koji te pare ne vraćaju. Šta mislite odakle su finansirani krediti Vektri i ostalim tajkunima koji su ostali dužni bankama preko 500 miliona evra. Od vaših para. I ko će to da plati. Vi naivni gradjani koji ste vjerovali tzv “institucijama”, a koje su samo zgrade u kojima sjede bijedni poslušnici braće Đukanović. Tzv. “institucije” samo su interes Prve familije. Vi ste samo obične žrtve čije povjerenje u njihovu prevarantsku priču treba sad da platite svojim novcem, rekao je on.

Para u bankama nema, dodaje, one su na raznim off shore računima od UAE, egzotičnih ostrva.

“Vaše pare su u bankama korišćenje za pranje prljavih para od šverca cigareta, droge, oružja. Od 2009. upozoravam da su menadžeri banaka davali kredite režimskim tajkunima za rizične poslove i da se neplaćanje tih kredita direktno odrazilo na kvarenje koeficijanta adekvatnosti kapitala. CBCG je godinama pokrivala ovaj kriminal tako što je ove kredite knjigovodstveno prikazivala kao dobre i stalno ih fiktivno reprogramila, umjesto da ih odmah označi kao loše, nenaplative kredite i da naloži bankama dokapitalizaciju.

Prikrivanjem loših kredita i friziranjem bilansa, pravila se lažna slika o solventnosti banaka. Ta igra je trajala sve dok nije došlo do ugrožavanja likvidnosti banaka i kad neke banke nijesu imale novca za pokrivanje dnevnih obaveza za plaćanje, naglašava Medojević.

Problem nelikvidnosti se jedno vrijeme rješavao prilivom gotovine od šverca i pranjem novca transnacionalnig kriminala.

“Tako sumjivi novac od korupcije i kocke, kladjenja iz Malezije, Singapura, Makaoa dolazi u privilegovane CG banke, Šinavatra, Pua i postaju “Crnogorci” i osnivaju se fiktivne kompanije u CG preko kojih se obavlja masovno pranje novca. Jedan dio tih opranih para ulagao se u investicije u nekretnine u Crnoj Gori. Posebno na obali. Te banke koje peru ovaj novac su privilegovane i niko ne istaražuje ovaj kriminal. S druge strane druge banke koje nemaju pristup ovim jeftinim izvorima gotovine trpe nelojlanu konkurenciju i razmišljaju o napuštanju Crne Gore, zaključuje on.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.