Međunarodna konferencija ,,Ženske kvote – put do jednakosti”

0

Zajednica opština Crne Gore u saradnji sa Skupštinom Glavnog grada Podgorice i OEBS-om u Crnoj Gori organizuje međunarodnu konferenciju „Ženske kvote – put do jednakosti“ koja će se održati 7. juna, u petak, u Skupštini Glavnog grada, sa početkom u devet časova.

Događaj će otvoriti predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović i šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Dominique Waag, a govoriće sekretarka Sekretarijata za socijalno staranje Ida Kolinović i direktorka JU Muzeji i galerije Podgorice Nina Vukčević, kao i regionalni eksperti iz oblasti rodne ravnopravnosti.

Predviđeno je takođe učešće odbornika lokalnih parlamenata zemalja učesnica: Srbije, Slovenije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Crne Gore.

Osnovni cilj konferencije je pokretanje širokog dijaloga o neophodnosti izmjene Zakona o izboru odbornika i poslanika kako bi se procenat postojeće kvote za žene na izbornim listama povećao na četrdeset odsto.

Konferencija će obuhvatiti dvije glavne teme, odnosno dva panela: Kvote za poboljšano političko učešće žena i Govor mržnje prema ženama i digitalno nasilje

Glavni ishod događaja biće potpisivanje Deklaracije koja se odnosi na povećanje ženskih kvota.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.